Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin

Tupeiștii majorității PSRM-Șor vor să ne convingă că majoritatea absolută PSRM-Șor urmărește alte scopuri decât majoritatea calificată PSRM-AIE de acum nouă ani. Depinde de cetățenii acestei țări dacă vor să se lase convinși de bunele intenții ale joker-ului folosit de escroci pentru încropirea majorității calificate din 2012 și ale recordmanul mituirii din istoria țării, folosit de aceiași escroci pentru devalizarea sistemului bancar al țării...
---


Nemulțumirea liderilor noii majorități parlamentare

Fondatorii noii majorități parlamentare sunt foarte nemulțumiți de declarațiile șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Peter Michalko. Curios, dar liderii noii majorități parlamentare – Ilan Șor și Igor Dodon, și-au exprimat nemulțumirea din Israel și, respectiv, de pe Insulele Kurile față de afirmațiile dintr-un studio din Chișinău a ambasadorului Michalco: „Este îngrijorător când persoane care au făcut parte la frauda bancară sunt implicate în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului. (…) Este important ca Republica Moldova să aibă Guvernul funcțional, un Parlament de încredere. Și noi preferăm parteneri de încredere”.

Afirmația diplomatului european a fost o reacție la pretinsa Foaie de Parcurs a Marianei Durleșteanu – candidatul majorității parlamentare PSRM-Șor la funcția de prim-ministru:gestionarea crizei prin menținerea Vectorului European al Moldovei, Program de Emergență cu FMI și partenerii externi pentru asigurarea reformelor și suportului financiar”. Este evident că pentru ieșirea din criză eventualul prim-ministru al guvernului susținut de majoritatea PSRM-Șor mizează pe suportul Uniunii Europene (UE). De aceea, este de mare interes public cunoașterea atitudinii reprezentanților UE față de cooperarea cu un guvern promovat de PSRM și Partidului Șor. De fapt, în lipsa progreselor în investigarea fraudei bancare era evident că ambasadorul Mihalcho va exprima atitudini în strictă conformitate cu tezele rezoluțiilor Parlamentului European din 5 iulie și, respectiv, 14 noiembrie 2018.

Liderii Partidului Șor (PȘ) și ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se prefac că nu-și mai amintesc de prevederile rezoluțiilor Parlamentului European referitoare, inclusiv, la lipsa progreselor în investigarea fraudei bancare. Straniu, dar acum câteva luni, liderul PSRM condamna orice contacte și discuții cu mafia și bandiții lui Plahotniuc și Șor (vezi min. 07.00-15.21). Chiar și în acest context, Ilan Șor are curajul să interpreteze afirmațiile diplomatului european, acuzându-l de:

  • depășirea etichetei diplomatice general acceptate;
  • amestec în treburile interne ale unui stat suveran;
  • ignorarea standardelor europene, pe care le promovează prin neglijarea prezumției de nevinovăției;
  • insultarea, de fapt, a 120 mii alegători, care votează Partidul Șor etc.

Liderul PSRM, Igor Dodon, nu a ezitat să intervină pentru a-i ține isonul partenerului de majoritate parlamentară. În contextul celor declarate de Șor, Igor Dodon justifică coalizarea cu acesta, ironizând pe seama UE și făcând aluzii fine la vinovăția demnitarilor europeni în cazul fraudei bancare:

  • toate ar putea fi înțelese și acceptate, dacă în perioada în care a fost comisă frauda bancară, majoritatea „pro-europeană” din Parlamentul moldovenesc nu s-ar fi bucurat de încrederea necondiționată și de patronajul Bruxelles-ului;
  • în timp ce UE trâmbița despre „povestea de succes” din Republica Moldova,... escrocii de la guvernare furau activele bancare;
  • dacă deputați, la care Dl. ambasador se referă ca figurând în raportul Kroll, ar susține partidele pro-europene și pe Maia Sandu…, atunci partenerii de dezvoltare occidentali ar tăcea și nimic nu i-ar deranja;
  • oare nu e vorba de duble standarde? Doamne ferește! este imposibil într-o societate democratică europeană civilizată :). Fiu de cățea ..., dar al nostru fiu de cățea. Am trecut prin astfel de situații de mai multe ori în Moldova din 2009 până în 2019.   

Fiecare pasăre pe limba ei piere... 

Reproșurile lui Ilan Șor la adresa ambasadorului UE nici nu merită discutate. E suficient să-i amintim aliatului lui Igor Dodon că în mod liber și nesilit de nimeni a făcut un denunț, în care a recunoscut că i-a dat ex-premierului Vlad Filat mită în valoare de $250 milioane pentru a profita de anumite preferințe în afaceri. Cum se zice – pasărea pe limba ei piere! Despre ce decizie a justiției ar mai avea nevoie ambasadorul UE pentru a se declara contrariat de intenția unui eventual guvern al majorități parlamentară PSRM-Șor de a obține suport de la partenerii de dezvoltare? Mai mult, justiția a stabilit că ex-premierul Filat ar fi primit doar $40 milioane, de aceea, Ilan Șor are de explicat, cel puțin, unde sunt celelalte $210 milioane pe care a recunoscut că le-a extras din băncile pe care le administra.  

Ironiile aliatului lui Ilan Șor – Igor Dodon, merită apreciate la justa lor valoare. Nu încape îndoială că instituțiile europene au fost trase pe sfoară de liderii marcanți ai așa-zisei Alianțe pentru Integrare Europeană (AIE) – Vlad Filat, Vlad Plahotniuc, etc. Și dacă s-a întâmplat așa, atunci ar trebui să ne bucurăm că UE a tras concluziile de rigoare și, actualmente, este extrem de riguroasă și exigentă față de orice majorități parlamentare moldovene. Dar asta nu-i convine liderului PSRM, care se pare că îi cere UE să fie la fel de indulgent față de majoritatea PSRM-Șor, cum a fost față de AIE. Adică, dacă liderii AIE au furat un miliard, atunci de ce nu s-ar închide ochii și la ce are de gând să facă majoritatea PSRM-Șor? Mai cu seamă că PSRM are nevoie de mulți bani, chiar de foarte mulți.  

Totuși, e nevoie să ne lămurim – de ce instituțiile europene s-au lăsat păcălite de șmecherii din AIE? Oare reprezentanții instituțiilor occidentale comunicau numai cu liderii AIE, care-i mințeau, ignorând comunicarea cu liderii marcați ai opoziției din perioada istoriei de succes?. Ultimii ar fi putut scoate în vileag metehnele corupților de la guvernare? Acum știm, reprezentanții Occidentului discutau intens și cu liderii marcanți ai opoziției din acea vreme, inclusiv cu Igor Dodon. Și iată ce au putut vedea din comportamentul opozantului respectiv din acea vreme:

  • Igor Dodon și grupul socialiștilor din Parlamentul Republicii Moldova au zădărnicit deliberat, în 2012, cu mult înaintea fraudei bancare și în toiul landromatului, intenția Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) de a provoca alegeri parlamentare anticipate, preferând să susțină candidatura AIE la funcția de șef al statului, salvând liderii corupți de colapsul iminent în fața revanșei PCRM, care avea în acea perioadă un rating de 40-45%, suficient pentru obținerea unei majorități parlamentare;
  • Igor Dodon a avut planuri de subminare din interior a PCRM pe care le-a împărtășit cu partenerii de dialog. Documentele wikileaks dezvăluie că încă 2009 Dodon era dispus să-l susțină pe Marian Lupu în opera sa de scindare a PCRM, coordonată de Vlad Plahotniuc, așa cum s-a aflat ulterior;  
  • Igor Dodon a convins opinia publică și partenerii externi că pledează pentru stabilitatea politică și împotriva revanșei PCRM. În acest sens, el și-a atribuit calitatea de testor al statalității și stabilității politice, când pe 16 martie 2012 a votat pentru candidatura lui Nicolae Timofte la funcția de șef al statului, prelungind viața politică a AIE cu tocmai 5 ani, până la arestarea lui Dorin Chirtoacă, în mai 2017.    

Din cele menționate mai sus vedem că liderul PSRM nu ar avea dreptul moral să-i reproșeze UE lipsa de discernământ în cooperarea cu forțele politice din Republica Moldova. Anume Igor Dodon a fost cel de care a depins în mod crucial rămânerea la guvernare a AIE, deci și continuarea schemelor escrocilor de la guvernare. În privința fiilor de cățea, este în interesul lui Igor Dodon să nu se refere la acest subiect. El știe că liderul PSRM, Vladimir Voronin, care a contribuit în mod decisiv la promovarea în politică a lui Igor Dodon, s-a exprimat exhaustiv la acest subiect. Dar iarăși, se confirmă înțelepciunea populară – fiecare pasăre pe limba ei piere.

Concluzii

Liderii noii majorități parlamentare PSRM-Șor au tupeul să facă reproșuri ambasadorului UE la Chișinău pentru că acesta și-a exprimat îngrijorarea că persoane care au făcut parte la frauda bancară sunt implicate în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului. Aceasta în pofida faptului că unul dintre ei a recunoscut că a oferit mită în valoare de $250 milioane, iar al doilea și-a încălcat jurământul, dat în scris formațiunii care i-a creat cariera politică, pentru a susține planurile unor escroci politici, implicați ulterior în frauda bancară.

Actualmente, la fel ca și în 2012, liderul PSRM insistă pe necesitatea depășirii crizei politice și pe evitarea alegerilor parlamentare anticipate. Deși, anume Igor Dodon a planificat alegerile parlamentare anticipate încă în luna noiembrie a anului 2019, atunci când și-a promovat subalternul – Ion Chicu, în funcția de prim-ministru doar până la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020. Înfrângerea la alegerile prezidențiale și scăderea suportului popular pentru PSRM l-au făcut pe Igor Dodon să renunțe la planurile sale de salvare a țării de mafie și bandiți (min.07.00-15.21). Istoria se repetă, în 2012 PSRM în frunte cu Igor Dodon a format majoritatea situațională de 3/5 cu AIE pentru învestirea președintelui Nicoale Timofti, iar recent a format majoritatea situațională cu Partidul Șor pentru învestirea guvernului Marianei Durleșeanu. Cei promovați – Timofti și Durleșteanu, nu au nicio vină, deși doamna candidat la funcția de premier ar putea învăța ceva din experiența și activitatea promotorilor săi.

Tupeiștii majorității PSRM-Șor vor să ne convingă că majoritatea absolută PSRM-Șor urmărește alte scopuri decât majoritatea calificată PSRM-AIE de acum nouă ani. Depinde de cetățenii acestei țări dacă vor să se lase convinși de bunele intenții ale joker-ului folosit de escroci pentru încropirea majorității calificate din 2012 și ale recordmanul mituirii din istoria țării, folosit de aceiași escroci pentru devalizarea sistemului bancar al țării.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.