Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin

Finanțarea ocultă a partidelor politice din Republica Moldova reprezintă un pericol imens pentru interesele statului, nu contează despre ce partide este vorba și sursele lor de finanțare...
---

Schemele oculte ale finanțării partidelor politice

Deputatul din cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Bogdan Țîrdea, a dezvăluit recent schema finanțării Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu. Schema respectivă ar funcționa în patru etape: (1) Maia solicită cetățenilor sprijin financiar; (2) Soros și Fundația Adenauer transferă dolari ONG-urilor; (3) ONG-urile transferă dolarii voluntarilor acestor ONG-uri; (4) Voluntarii ONG-urilor (care sunt și voluntari PAScuDA) fac donații pentru partidul Maiei.

Pare a fi o schemă greoaie, cu foarte multe organizații și voluntari implicați, care pot face scurgeri de informații despre funcționarea schemei descrise. Dar nu putem ignora afirmațiile unui reprezentant al poporului, ele trebuind examinate minuțios. Dacă schemă respectivă este cu adevărat funcțională, atunci lucrurile sunt grave. Ar fi de mare interes publicarea informațiilor exacte privind: (1) sumele transferate și încasate de ONG-urile invocate; (2) numărul de voluntari implicați în schemă; și (3) sumele donate de către voluntari PAS-ului. Păcat că deputatul PSRM evită să dea publicității aceste informații, pe care trebuie să înțelegem că le deține. Este foarte straniu că făcând parte din majoritatea de guvernare și descoperind schema frauduloasă de finanțare a partidelor nu a sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC) și organele competente pentru curmarea ilegalităților descoperite. Cele invocate sugerează un șir întreg de întrebări:

 • cu ce se ocupă CEC-ul, Procuratura, SIS-ul și instituțiile abilitate să supravegheze legalitatea transferurilor bancare?
 • de ce este admis transferul de bani de peste hotare și intrarea acestora în conturile ONG-urilor?
 • cu ce drept ONG-urile distribuie banii voluntarilor?
 • de ce organele fiscale nu se sesizează pentru a investiga transferul banilor către voluntari?
 • de ce Procuratura generală a clasat dosarul Open Dialogue, în care a fost implicată lidera PAS?
 • de ce deputatul PSRM nu inițiază crearea unei comisii parlamentare de investigare a fenomenului pe care l-a descoperit, așa cum s-a întâmplat în cazul Open Dialogue?
 • finalmente, de ce deputatul PSRM nu elaborează un proiect de lege, care odată aprobat să rupă lanțul vicios al finanțării ilegale a partidelor?      

Întrebările formulate necesită răspunsuri și soluții rapide, soluții care să fie implementate până la începerea campaniei electorale.

Bârna din ochiul lui Țîrdea

Pentru a răspunde la întrebările de mai sus trebuie să înțelegem contextul în care deputatul PSRM își face dezvăluirile. Iar contextul este unul mult mai interesant decât dezvăluirile invocate. Vorba e că de mai mulți ani PSRM se află în centrul unor scandaluri răsunătoare referitoare la finanțarea formațiunii:

Într-adevăr, trebuie să fii foarte curajos ca să scrii despre scheme și donațiile voluntarilor, când tu însuți faci donații de zeci de mii de lei, depășind cu mult veniturile lunare declarate, din surse obscure? E mare păcat să vezi paiul din ochiul apropiatului și să nu observi bârna din propriul ochi.

Dacă tăcea, patriot rămânea...

Deși misiunea umbririi bârnei cu paiul pare a fi imposibilă, totuși curajul deputatului PSRM merită aprecierea cuvenită. Dând în vileag schemele de finanțare a partidelor, demnitarul s-a produs în dublă postură. În cea de propagandist de duzină al PSRM, dar și de persoană răzbunătoare pe presa de investigație, care a publicat materiale referitoare la discrepanța dintre veniturile declarate și proprietățile din posesia demnitarului. Modalitatea în care demnitarul a considerat oportun să atace presa pentru că investighează o poate aprecia oricine:  „Aceleași ONG-uri și mass-media ale lui Soros se ocupă de contra-propagandă (salut TV8 și Jurnal TV!) Își ucid fără milă concurenții, le urmăresc familiile, scriu despre proprietatea lor (salut Ziarul de Garda) numindu-i corupți. Ei spală imaginea Maiei în zadar (citiți Moldstreet :)) Toate acestea costă zeci de milioane de dolari!”

Mda, ce bine ar fi dacă pe piața media ar activa doar media-holdingul PSRM, informarea cetățenilor ar fi impecabilă.

De fapt, cetățenii Republicii Moldova ar trebui să-i fie recunoscători presei neafiliate pentru ceea ce face. Dar are și motive să-și exprime și nemulțumirile față de ea. Este bine că presa scoate în evidență discrepanțele dintre veniturile și proprietățile înalților demnitari, dar este regretabil că ea nu are încă potențialul să descopere toate sursele obscure ale finanțărilor ilegale. De exemplu, același deputat PSRM ar putea avea venituri din partea Clubului Isborsk a cărei filială din Republica Moldova o conduce din 2016.

Este foarte important de menționat că scopul declarat al Clubului Isborsk este: „contribuirea la formarea unei puternice coaliții politice și ideologice de oameni de stat, patrioți, a unui front imperial care să se opună manipulărilor efectuate din exterior în politica rusă prin intermediul „coloanei  a cincea” din interiorul țării„. Implicarea deschisă a demnitarilor din Republica Moldova în structuri de acest gen sugerează un șir de întrebări de interes public major:

 • de ce frontul imperial și-a deschis la Chișinău o filială pe care o conduce un deputat PSRM?
 • ce caută șeful statului, Igor Dodon, printre experții structurii imperialiste și ce fel de expertize le livrează comanditarilor ruși?
 • nu cumva cele $ 700-800 mii pentru întreținerea lunară a PSRM din sursele Gazprom sunt, de fapt, achitări pentru contribuțiile analitice?
 • oare chiar nu cunosc șeful statului și deputatul PSRM Țîrdea cine le sunt colegii din cadrul Clubului Isborsk?

Întrebările sunt sugestive, dar necesită, totuși, clarificări pentru cetățenii Republicii Moldova. Vorba e că fondatorii Clubului Isborsk sunt persoane arhicunoscute în mediile imperialiste rusești. De exemplu, președintele clubului, Alexandr Prohanov, se identifică drept ultimul soldat al imperiului, luptând aprig pentru idealurile imperialiste. Alexandr Dughin este binecunoscutul ideolog al neoimperialismului rus, lider al mișcării eurasiatice. Zahar Prilepin este practician, a condus un detașament de combatanți ruși în războiul din Donbass, iar recent și-a recunoscut camarazii de luptă în misiunea de la Minsk. Prilepin mai este și liderul partidului Pentru Dreptate, care pledează pentru recunoașterea independenței Transnistriei și includerea acesteia în componența Rusiei etc.

Dacă deputatul PSRM tăcea, patriot rămânea. Știe doar că răzbunarea e o mâncare ce trebuie servită rece. S-a supărat și s-a grăbit să scoată în evidență paiul din ochiul Maiei, de fapt, punând în evidență multiple bârne din ochii PSRM. 

Concluzii

Finanțarea ocultă a partidelor politice din Republica Moldova reprezintă un pericol imens pentru interesele statului, nu contează despre ce partide este vorba și sursele lor de finanțare.

Șeful statului și deputații PSRM, care în vorbe promovează independența Republicii Moldova, de fapt, fac parte sau cooperează cu structuri ostile intereselor țării. Este importantă investigarea legăturii activității analitice a reprezentanților PSRM și cazurile scandaloase de finanțare a formațiunii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.