Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin

Cea mai periculoasă consecință a eventualei implementări a prevederilor noului program politic al PSRM este subminarea pozițiilor sociale ale celei mai respectate organizații necomerciale din țară – Biserica Ortodoxă din Moldova...”
---

Adevărul spus pe jumătate e minciună completă

În pofida sărăciei în care se regăsește Republica Moldova, bugetul public alocă zeci de milioane de lei pentru finanțarea partidelor politice reprezentate în organele eligibile ale statului. Sondajele de opinie arată că partidele sunt instituții cu cel mai scăzut rating de încredere, care oscilează în jurul a 10%. Din naivitate, se crede că în Republica Moldova partidele finanțate de la buget ar putea contribui la conceperea, exprimarea și realizarea voinței politice a cetățenilor. Din păcate, lucrurile stau exact invers – partidele și membrii marcanți ai acestora reprezintă principala sursă de confuzii și nelegiuiri din societate.

Actualmente, principalul semănător de confuzii în rândul cetățenilor este cel mai mare partid din țară – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). După demersul public împotriva secretomaniei instaurate în cadrul PSRM, în mare grabă, presa afiliată acestuia a dat publicității informații contradictorii despre noul program politic al formațiunii. Astfel, într-un caz se afirma că PSRM se angajează să promovez vectorul pro-Vest în politica externă, iar în alte cazuri – vectorul pro-Est (vezi și aici) etc. Confuzia a devenit și mai pronunțată din cauza afirmației că noul program al PSRM ar fi fost adoptat succesiv de două foruri partinice – Congresul și Consiliul Republican al formațiunii, la 30 decembrie 2020 și, respectiv, peste o lună de zile, la 30 ianuarie 2021. Este incredibil, contrar normelor statutare, ca principalul document de activitate a formațiunii – Programul politic, adoptat de forul suprem – Congresul, să fie aprobat ulterior de un organ inferior – Consiliul Republican. De asemenea, este straniu că liderul PSRM, Igor Dodon, i-a relatat ambasadorului Republicii Populare Chineze (RPC), la 21 ianuarie 2021, adică între lucrările Congresului și Consiliului, despre intenția de a adopta un nou Program politic, fără să-i fi comunicat că acesta fusese deja adoptat de congres. Concluzia care se impune este că PSRM și-a dezinformat propriii membri despre dubla adoptare a noului program politic, scopul fiind dosirea încălcării prevederilor statutare.   

S-ar putea crede că detaliile de mai sus sunt minore și pot fi trecute cu vederea. Dar nu este așa, fiindcă adoptarea documentelor programatice necesită transparență și dezbateri pe marginea acestora, mai cu seamă că PSRM primește zeci de milioane de lei din bugetul public. Cu toate acestea, vedem că liderii formațiunii sunt înclinați să ignore normele statutare și să dezinformeze proprii membri de partid, dar și cetățenii întregii țări, atunci când emit documente de politici și fac promisiuni electorale pe care le ignoră cu ușurință. Actualmente, lucrurile se agravează și mia mult, fiindcă noul program al PSRM poate produce haos pe scena politică și destabiliza situația din țară.

Când stânga nu știe ce face dreapta...

Cei intrigați de peripețiile adoptării noului program politic al PSRM și, mai cu seamă, de conținutul acestuia vor fi surprinși să afle că textul documentului nu e ușor să fie găsit pe pagina web oficială a PSRM, unde e afișat programul vechi, adoptat în 2014. Noul program poate fi găsit prin intermediul unui site anume, fiind plasat în mare grabă la mai bine de o lună de la adoptarea acestuia, chipurile la congresul din 30 decembrie 2020. Noul program al PSRM repetă majoritatea tezelor programatice ale formațiunii, dar conține și câteva momente originale, după cum urmează:

Concluzii

Încălcarea normelor statutare, camuflarea scopurilor, rostirea jumătăților de adevăr subminează dramatic încrederea cetățenilor în partidele politice, care au misiunea promovării cadrelor în cele mai importante funcții publice. Acest lucru se referă nu doar la PSRM, care, după ce a dominat scena politică o anumită perioadă, a ajuns să plutească în derivă, ci și la celelalte partide politice din Republica Moldova.

Anunțarea schimbării ideologiei PSRM comportă riscuri majore pentru formațiune. Lipsa dezbaterilor publice pe marginea traseismului PSRM de pe stânga spectrului politic pe dreapta acestuia poate cauza confuzii majore pentru alegătorii cu viziuni de stânga, formate de-a lungul întregii vieți. Este incalificabil faptul că schimbarea orientării politice s-a făcut netransparent, conducerea formațiunii fiind incapabilă să explice repetatele abateri de la normele statutare în procesul de adoptare a noului program politic. 

Confuzia pe care a creat-o conducerea PSRM prin adoptarea noului program politic lasă formațiunea fără potențiali parteneri politici. Este curios că liderul PSRM, Igor Dodon, la 20 ianuarie 2021, s-a adresat partidelor de stânga cu îndemnul: să unim flancul stâng și să mergem cu un front unit, pentru ca doar peste câteva zile PSRM să îmbrățișeze o ideologie politică de dreapta. În astfel de condiții, ar fi de mare interes reacția Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, sau a Congresului Civic constituit de Mark Tcaciuk față de traseismul doctrinar al PSRM.

Cea mai periculoasă consecință a eventualei implementări a prevederilor noului program politic al PSRM este subminarea pozițiilor sociale ale celei mai respectate organizații necomerciale din țară – Biserica Ortodoxă din Moldova. Este de neimaginat că ar fi posibil să se evite discuțiile serioase despre agenții străini, fără ca acestea să se refere, în primul rând, la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei. Este bine știut că ultima, timp de aproximativ 300, a fost supusă controlului din partea structurilor statale ale Rusiei cu impact politic major . Acest gen de discuții riscă să știrbească ireparabil imaginea Bisericii despre necesitatea apărării cărei trâmbițează fără noimă liderii PSRM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.