Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin

În procesul de constituire a frontului de stânga, formațiunile politice aderente ar trebui să manifeste precauțiune pentru a nu deveni victime ale jocul de șah, transformându-se în parteneri ai mafiei și bandiților sau în pioni ai frontului imperialist în loc de membri ai așa-zisului front de stânga…
---


Inconsistența ideologică a eventualului front

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, s-a resemnat în fața inevitabilității alegerilor parlamentare anticipate, lansând un îndemn la constituirea frontului comun al partidelor de stânga: „Trebuie să facem un front comun împotriva partidelor de dreapta”. Intenția constituirii frontului comun este legitimă dacă avem în vedere sporirea suportului cetățenilor la alegerile anticipate. Deocamdată, însă, există premise doar pentru constituirea unui bloc electoral cu participarea PSRM și Partidul Șor – formațiuni care au reușit să formeze o majoritate parlamentară. Constituirea frontului comun al partidelor de stânga nu este imposibilă, însă există impedimente dificil de înlăturat în procesul respectiv.

Un impediment serios este de natură ideologică. După ultimul său congres din decembrie 2020, PSRM nu mai este partid de stânga. Programul politic nou al formațiunii prevede că ideologia oficială a PSRM este conservatorismul social, care reprezintă un curent în cadrul conservatorismului. Graba cu care conducerea PSRM a impus schimbarea orientării ideologice demonstrează că decizia respectivă n-a fost discutată pe larg în cadrul formațiunii, precum n-au fost discutate nici implicațiile îmbrățișării ideologiei conservatorismului social. În acest context, intenția PSRM de aderare la Internaționala Socialistă (IS), fixată în noul program politic, stârnește nedumerii. Vorba e că ideologia conservatorismului social și acțiunile liderilor PSRM nu se încadrează în niciun fel albia principiilor IS:

  • documentele de bază ale IS, printre care Declarația principiilor IS, prevăd că partidele aderente urmăresc un scop comunsocialismul democratic. PSRM tocmai a renunțat la ideologia socialismului democratic, pe care a împărtășit-o în perioada 2014-2020, în favoarea conservatorismului social;
  • Socialismul democratic pledează pentru garantarea deplină a drepturilor omului, libertatea individuală fiind o condiție pentru asigurarea demnității umane. Acest lucru face absurdă intenția PSRM de aderare la IS, întrucât apărarea drepturilor omului nu a făcut vreo dată parte din prioritățile PSRM. Dimpotrivă, recent liderul PSRM și-a exprimat suportul pentru regimul lui Lukașenco, care a reprimat cu brutalitate protestul cetățenilor, cărora li s-a furat votul la alegerile prezidențiale din 9 august 2020. Același comportament de loialitate a fost manifestat și față regimul lui Vladimir Putin, care a restrâns drastic libertățile civile, în special după publicarea investigației Fundației pentru Combaterea Corupției;   
  • IS susține în mod principial procesele de globalizare, punând accentul pe necesitatea diminuării decalajului dintre țările Sudului și Nordului. La fel, globalizarea este susținută și de președintele Republicii Populare Chineze (RPC) pe care programul politic al PSRM o plasează printre partenerii strategici ai Republicii Moldova. Curiozitatea aici constă în faptul că după ce, în 2017, liderul chinez Si Jinping, în cadrul Forumului de la Davos, a pledat cauza globalizării, liderul PSRM, în cadrul Forumului Economic de la Sankt-Petersburg, s-a aventurat să meargă pe contrasens: “Globalizarea a început să cedeze principiului glocalizării, care se exprimă prin intensificarea particularităților locale ale popoarelor… Pentru noi este principial important să ne consolidăm statalitatea, să reunificăm țara, să ne detașăm de globalizare, în care Moldova nu-și are locul, pur și simplu, vom fi striviți – și economia noastră, și tradițiile, și credința noastră. Pentru noi important este să accedem la glocalizare pentru a fi împreună în acele asociații regionale și cu acele țări, cu care avem un trecut comun”.

Cele câteva exemple de mai sus sugerează că e dificil să găsești vreun alt partid politic cu un comportament mai inconsecvent, decât cel al liderilor PSRM. În acest context, pretenția PSRM de a deveni un centru de atracție pentru un front al partidelor de stânga este pur și simplu descalificantă.

Reputația PSRM - impediment în calea frontului comun

Nu încape îndoială că vreo duzină de partide mici și fără vreo pondere electorală ar putea să dea curs apelului PSRM de constituire a frontului comun. Nu ar fi rău s-o facă. Numai că liderii PSRM caută prietenia partidelor cu o anumită pondere. Printre acestea liderul PSRM evidențiază doar Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), exprimându-și de-a valma lingușeala și regretul: „Întotdeauna am avut un respect față de PCRM, chiar dacă au existat declarații deocheate din partea unor reprezentanți ai partidului”. Adevărul e ca declarațiile liderului PCRM la adresa liderului PSRM nu au fost nicidecum deocheate, ci chiar foarte pertinente:

  • este un fapt că actualii lideri ai PSRM sunt persoane ingrate, care fiind promovate în vârful piramidei politice de către PCRM, au trădat formațiunea și pe liderul acesteia, Vladimir Voronin. O circumstanță agravantă este că trădarea a avut loc în momentul crucial, când PCRM era la un pas de a se revanșa pentru pierderea puterii în 2009. Ulterior, cu suportul necamuflat al președintelui Vladimir Putin PSRM i-a confiscat electoratul PCRM;
  • capacitățile liderului PSRM au fost apreciate de către liderul PCRM în termeni utilizați adese de chiar propagandiștii PSRM, așa că pretențiile sunt nepotrivite.     

Exemple de comportament deviant din partea PSRM pot fi aduse cu duiumul. Predilecția liderului PSRM de a juca șah cu partenerii săi este cunoscută de potențialii membri ai frontului de stânga. Liderii formațiunilor care vor accepta aderarea la eventualul front de stânga vor trebuie să ia în considerare și alți factori, care sunt mult mai importanți decât inconsistența ideologică și reputația șifonată a PSRM. Astfel, partidele aderente la frontul de stânga vor deveni potențiale aliate cu mafia și bandiții (min. 7.00-15.21). Viitorii parteneri ai PSRM trebuie să ia în consideraea că inconsistența ideologică și reputația șifonată a PSRM sunt fleacuri mărunte. De fapt, PSRM are un scop bine determinat pe care îl camuflează cu greu – menținerea Republicii Moldova în sfera de influență a Rusiei. De aceea, partidele care eventual vor adera la frontul de stânga riscă să devină parte a frontul imperial rusesc, așa cum a devenit PSRM, acceptând:

Ne convingem că schimbarea ideologiei PSRM semnifică nu doar deplasarea pe spectrul politic de la stânga spre dreapta, ea semnifica aducerea ideologiei împărtășite de PSRM în conformitate cu acordul de cooperare semnat cu Edinaya Rossia încă în 2017. În acest mod, obiectivele partidului Edinaya Rosaia au devenit și obiective ale PSRM. Exemplele de mai sus vin să confirme acest fapt.

Concluzii

Inconsistența ideologică a PSRM a devenit evidentă și dăunătoare pentru formațiune. Renunțarea la ideologia socialismului democratic în favoarea conservatorismului social este un tribut plătit frontului imperialist rusesc, partidului de guvernământ din Rusia – Edinaya Rossia, și președintelui Putin. Ultimul s-a implicat deschis în alegerile din Republica Moldova, contribuind la saltul susținerii alegătorilor rusofili pentru PSRM de la 0.5% până la ~20%. Ulterior, suportul deschis a fost camuflat prin injectări financiare din partea GAZPROM-ului etc.

În procesul de constituire a frontului de stânga, formațiunile politice aderente ar trebui să manifeste precauțiune pentru a nu deveni victime ale jocul de șah, transformându-se în parteneri ai mafiei și bandiților sau în pioni ai frontului imperialist în loc de membri ai așa-zisului front de stânga

Recomandare

Se recomandă PSRM să-și aducă informația de pe site-ul oficial în corespundere cu prevederile noului program politic. În special, la rubrica DESPRE PARTID se recomandă modificarea informației privind doctrina partidului: conservatorismul social. Așa va fi corect față de potențialii aderenți la frontul comun de stânga, care pot cădea în capcana socialismului democratic.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.