De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin

În pofida celor menționate despre inerția și predictibilitatea președintelui Maia Sandu, principalul ei oponent politic – Igor Dodon, o consideră a fi mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc. Trebuie să recunoaștem că așa este. Într-adevăr, Maia Sandu este periculoasă pentru Igor Dodon, fiindcă nu va accepta tranzacții cu acesta, așa cum o făcea Plahotniuc….”
---


Femela Mantis religioasa

În lupta politică din Republica Moldova a intervenit o pauză de aproximativ o lună. După emiterea hotărârii Curții Constituționale (CC) din 23 februarie 2021, care obligă șeful statului să continue consultarea fracțiunilor parlamentare pentru învestirea unui guvern, Maia Sandu a decis să rămânâ în expectativă, adică să nu întreprindă nimic. Planul ei este să aștepte până la 23 martie, când se împlinesc trei luni de la provocarea crizei guvernamentale, pentru a cere CC să decidă ce urmează – alegerile parlamentare anticipate sau inițierea procedurii de suspendare din funcție a șefului statului.

În această perioadă de suspans politic, principalul oponent al șefului statului – liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a decis să-și repare breșele din propria-i educație, navigând prin Internet. Astfel, la frumoasa vârstă de 47 de ani și după un mandat de șef de stat peste Republica Moldova, liderul socialist a aflat despre existența Mantis religioasa (călugărița), care își vânează victimele din ambuscade și își devorează partenerii de dragul supraviețuirii progeniturilor. Cu naivitatea elevului corigent el a decis să-și împărtășească descoperirea cu fanii săi. Pentru a arăta haios în ochii admiratorilor, el a decis să îmbogățească fauna politică din Republica Moldova, atribuindu-i președintelui Maia Sandu calitățile călugăriței. Printre victimele călugăriții, Igor Dodon i-a identificat pe liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) – Vlad Filat și, respectiv, Andrei Năstase.

Descoperirea neașteptată a liderului PSRM va avea, cel mai probabil, un impact major asupra vieții politice din Republica Moldova. Anterior, Igor Dodon pleda pentru cooperare între PSRM și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al cărui fondator este Maia Sandu. Însă după ce a aflat din Internet despre instinctele și reflexele călugăriței așa ceva nu mai este posibil. De aceea, actualmente, Igor Dodon prefera o majoritate parlamentară cu mafia și bandiții (vezi min.07.00-15.21) lui Șor și Plahotniuc, printre care socialiștii se simt mult mai confortabil, decât în preajma călugăriței și a colegilor ei.    

Cameleonii – dușmanii de moarte ai călugăriței

Modestia înnăscută a liderului PSRM l-a făcut să treacă sub tăcere faptul că cei mai periculoși dușmani ai călugăriței sunt cameleonii. Evident, cel mai periculos cameleon politic pentru Maia Sandu este chiar Igor Dodon. Acesta din urmă și-a schimbat orientarea de nenumărate ori. Mai mult, anume liderul PSRM a dovedit că e înzestrat cu reflexe de mantis religiosa. Despre religiozitatea liderului PSRM știm din relația specială pe care o are cu Patrirahul Kirill. În rest, anume Igor Dodon a devorat Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și pe liderul acestui – Vladimir Voronin, care l-a lansat în politică și care a fost trădat de Igor Dodon. Tot el l-a devorat, cu ajutorul lui Dmitri Kozak, pe Vlad Plahotniuc, care-i finanța PSRM-ul și care l-a ajutat pe Dodon să devină președinte.  

Dar asta nu e tot. Liderul PSRM și-a încropit o adevărată armată de cameleoni, care l-au părăsit pe Plahotniuc, înregimentându-se de partea PSRM. Acești cameleonii plaho-socialiști sunt angajați într-un război mediatic împotriva președintelui Maia Sandu, postând zilnic zeci și zeci de materiale care, probabil, mai degrabă ar trebui să bucure decât să întristeze. Asta fiindcă unii dintre acești cameleoni sunt foarte nostimi, mai cu seamă atunci când se întrebă retoric cine va ajunge primul în iad – onegiștii sau politicienii? Acesta e lucru făcut ca din topor!  Cine altul decât liderul PSRM a implicat ONG-iștii și așa-zisa societate civilă în proiectele lui politice? Oare nu declara în martie 2017 Igor Dodon: „Voi lansa consultări cu toate partidele și societatea civilă referitor la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”. Oare nu Igor Dodon a creat pe lângă Președinție așa-zisul Consiliu al Societății Civile, copiind modelul așa-zisei Общественная Палата a președintelui Vladimir Putin? Oare nu această societate civilă, încropită de Igor Dodon, publica cărți și producea filme, menite să distorsioneze istoria noastră? Și asta pe bani publici! 

Este și mai nostim când îți amintești că aceiași cameleonii reflectau elogios activitatea ONG-știlor târâți de șeful lor – Vlad Plahotniuc, peste Oceanul Atlantic în scop propagandistic: „vizita Președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, în SUA și întâlnirile lui cu congresmenii americani și cu societatea civilă, vorbesc despre o temperatură normală a relațiilor moldo-americane”. Dar la modul serios, având în vedere cele menționate, în iad ar trebuie să ajungă politicienii și cameleonii ONG-iștii care au bătut monedă, la televiziunile lui Plahotniuc, pe nenorocirea profesorilor turci, acuzați de presupus terorism, sechestrați și transportați în pușcăriile din Turcia. Atunci, cameleonii respectivi făceau exces de zel: „trebuie de recurs la toate acţiunile necesare pentru a asigura securitatea misiunilor diplomatice. Să îi ferim de aceste acţiuni şi pe cetăţenii noştri din Republica Moldova. Cred că serviciile noastre cunosc şi alte modalităţi de a interveni în asemenea cauze pentru ca să putem să ne plimbăm liniştit pe stradă".

Este de remarcat că cameleoni ceva mai mărunței sunt zeci și zeci, unii dintre ei se numesc șmecherește jurnaliști români, deși s-au regăsit în slujba tuturor partidelor anti-românești: a comuniștilor, PDM-iștilor, PSRM-iștilor, etc. Alții se numesc modest – constituționaliști sau, pur ți simplu, unioniști, deși l-au slujit cu râvnă pe promotorul celei de a 4-a teorii politice a lui Dughin aici, în Moldova și România. Totuși, trebuie să recunoaștem cameleonilor o virtute, ei se conduc fără abateri, probabil, de principiul – cine plătește, acela arvonește! Altminteri, ar fi de neînțeles turismul lor dintr-o tabără politică în alta.   

Concluzii și recomandări

În urma crizei politice provocate de demisia Guvernului Chicu cu scopul de a provoca alegeri parlamentare anticipate, fauna politică din Republica Moldova s-a îmbogățit cu specii noi de Mantis Religiosa (călugărița) și de Reptile (cameleoni). Deocamdată, călugărița se ține la distanță de cameleonii care tind cu orice preț s-o devoreze. Riscurile sunt foarte mari fiindcă dimensiunile și forțele nu sunt egale, în special cele financiare și mediatice. De aceea, măsurile de precauție sunt în continuare extrem de necesare.

În lupta crâncenă a cameleonilor împotriva călugăriței trebuie clarificate niște lucruri. Întâi de toate, trebuie eliminate distorsiunile strecurate cu rea-voință de liderul PSRM. De dragul adevărului, trebuie precizat faptul că Vlad Filat a fost devorat, după denunțul lui Ilan Șor, de către Vlad Plahotniuc și justiția capturată de acesta din urmă. Adică de liderii mafiei și bandiților (vezi min.07.00-15.21) cu care PSRM a format recent majoritatea parlamentară. Actualmente, avem pe față o metamorfoză cromatică a fracțiunii PSRM, caracteristică unor specii ale faunei. Deși, anterior PSRM votase alături de PAS și PPDA Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. În ceea ce îl privește pe liderul PPDA, Andrei Năstase, acesta nu se simte deloc devorat, dimpotrivă, este bine-merci și își propune candidatura pentru calitatea de premier în eventualul guvern minoritar de tranziție pentru care pledează PSRM și liderul acestuia.  

Breșa din educația precară a liderului PSRM, Igor Dodon, este supărătoare pentru fanii și admiratorii săi. Liderul PSRM merge aproape săptămânal la Moscova și luptă cu îndârjire pentru oficializarea statului limbii ruse în Republica Moldova, dar, din păcate, habar nu are cum să beneficieze de darurile limbii ruse. Vorba e că unul din cei mai populari scriitori contemporani ruși a scris o minunată povestire – Sala cariatidelor cântătoare, despre peripețiile oligarhilor și relațiile lor cu mutanți genetici, care au căpătat reflexe de Mantis religiosa. Dacă avea dragoste sinceră pentru limba rusă, ci nu interes pentru exploatarea politică a problemei respective, Igor Dodon ar fi citit demult această povestire scurtuță, dar extrem de populară și ar fi aflat de o manieră picantă despre reflexele călugărițelor. Mai mult, ar fi recunoscut printre eroii povestirii prototipuri reale ale unor persoane din elitele rusești cu care i se întâmplă chiar să comunice. 

Președintele Maia Sandu este, de bună seamă, inertă și inflexibilă, dar aceste caracteristici sunt departe de cele ale călugărițelor din ambuscade. Dacă era abilă și flexibilă, demult își atingea scopul – dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Principialitatea și predictibilitatea acțiunilor Maiei Sandu îi bucură mult pe simpatizanții acesteia, dar au și partea de revers. Cameleonii politici știu în avans ce are de gând să întreprindă, precum știu că nici nu va încerca să manevreze, și se pregătesc foarte bine pentru a-i contracara toate acțiunile. A fi onest și tranșant este, fără îndoială, o virtute, numai că acest lucru este insuficient pentru a face politică de succes în Republica Moldova.

În pofida celor menționate despre inerția și predictibilitatea președintelui Maia Sandu, principalul ei oponent politic – Igor Dodon, o consideră a fi mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc. Trebuie să recunoaștem că așa este. Într-adevăr, Maia Sandu este periculoasă pentru Igor Dodon, fiindcă nu va accepta tranzacții cu acesta, așa cum o făcea Plahotniuc

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.