Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin

„..este recomandabil ca cele peste 14 mii de ONG-uri vizate în opera științifică menționată să identifice în rețelele electronice câte un singur citat despre membrii și experții Clubului de la Izborsk, care au constituit frontul imperialist rusesc și filiala din Moldova a acestuia, făcând o compilație umplută cu referințe, pentru a-i imprima un caracter științific...
---

Confruntarea care nu a mai avut loc

Multașteptata confruntare dintre filiala moldovenească a frontului imperialist rusesc și ONG-uri nu a avut loc. Există două explicații care ar putea vărsa lumină asupra pierderii interesului pentru această confruntare. Prima e că pastișa intitulată: “Societatea Civilă în Republica Moldova: Sponsori. ONGocrație. Războaie culturale”, pe care autorul o numește operă științifică, are tocmai 856 pagini și e însoțită de 1500 de referințe. Să fim sinceri, puțini sunt cei care ar rezistă să citească o astfel de operă, scrisă de-a lungul a tocmai 20 de ani. Mai mult, știm din propria experiență că nu există pe lumea asta lucruri mai plictisitoare decât lucrările științifice.  

Pentru a înțelege cât e de dificil să asimilezi un volum atât de mare de informații științifice ar fi bine să comparăm lucrarea respectivă cu una binecunoscută. Dacă ne referim la timpul dedicat de autor scrierii cărții, atunci putem compara opera dedicată ONG-urilor cu renumita lucrare a lui Charles Darwin “Originea speciilor”. Din păcate, trebuie să recunoaștem din start că această comparație nu e în favoarea cărții lui Darwin, care conține doar 502 pagini și un număr de referințe de cel puțin 10 de ori mai mic. Așa că autorul teoriei evoluționiste pierde competiția științifică cu teoreticianului conspirației postmoderniste.

Al doilea factor care a împiedicat declanșarea confruntării frontului imperialist rusesc cu ONG-urile e legat de devierea atenției opiniei publice. De asta se face vinovat candidatul la funcția de președinte ale Republicii Moldova – Renato Usatîi, care a produs 2 evenimente de mare rezonanță: întâlnirea cu contracandidatul, Igor Dodon, la Fălești și în studioul ProTV, exact în perioada în care interesul pentru confruntarea imperialiștilor cu ONG-urile urma să-și atingă apogeul. 

Despre metoda științifică de cercetare

Ar fi mare păcat să ne lipsim de plăcerea de a urmări confruntarea exponenților celor 2 tabere. De aceea, rămânând în expectativă, e important să cultivăm dragostea cetățenilor pentru dobândirea adevărurilor științifice, combătând astfel plictiseala. După cum bine știm, orice cercetare științifică începe cu identificarea metodologiei. Nu are rost să inventăm ceva nou, am putea s-o folosim pe cea a șefului filialei moldovenești a frontului imperialist rusesc (ȘFMFIR): a) găsim 2 afirmații în presă; b) indicăm numele autorilor și referințele; c) facem inferența și dobândim adevărului științific:

  • ȘFMFIR a fost propagandistul lui Vlad Filat ( autorul afirmației – Mark Tcaciuk, doctor în istorie și arhiologie, iată referința);
  • ȘFMFIR  este principalul agitator și propagandist al lui Dodon și PSRM (autor – Eduard Volcov, doctor în sociologie, iată referința);
  • ȘFMFIR a evoluat sau involuat de la statutul de propagandist al pro-europeanului Vlad Filat, la cel de propagandist al eurasiaticului Igor Dodon (autor – Victor Pelin, MBA).

Acum, să încerce cineva să conteste acest adevăr. Își va rupe dinții! Și încă ceva, la dobândirea adevărului de mai sus nu s-a recurs la metoda logicii formale, ci la cea a logicii dialectice, preferabile în investigarea proceselor evoluționiste, descrise de Darwin. Dar problema e că adevărul obținut este unul absolut inutil. Cine nu știe că ȘFMFIR este propagandist? Iar propagandiștii, prin definiție,  nu servesc adevărul, ci interesele celor care-i plătesc, fie că e vorba despre Vlad Filat, Igor Dodon etc. Chiar și așa, nimeni n-ar trebui să-l invidieze pe ȘFMFIR că se hrănește din propagandă sau din alte surse, important este să-și poată justifica averea. Din câte știm, ȘFMFIR nu poate face acest lucru!  

De aceea, rămânând în așteptarea confruntării frontului imperialist rusesc cu ONG-urile ar fi de dorit ca reprezentanții primului să-și publice rapoartele financiare. Opinia publică cunoaște doar despre sursele de finanțare – Fundația Priznanie, off-shore-ul Bahamas, Gazprom-ul , Plahotniuc, miliardarul ortodox – Malofeev etc., dar nu are acces la rapoartele financiare pentru a le studia conform metodei științifice identificate mai sus. Din păcate, fără rapoartele financiare, va fi dificil să decidem care din cele două tabere va ieși învingătoare din multașteptata confruntare.

Recomandare

Pentru a apropia ziua confruntării decisive dintre reprezentanții frontului imperialist rusesc și ONG-urile moldovenești este recomandabil ca cele peste 14 mii de ONG-uri vizate în opera științifică menționată să identifice în rețelele electronice câte un singur citat despre membrii și experții Clubului de la Izborsk, care au constituit frontul imperialist rusesc și filiala din Moldova a acestuia, făcând o compilație umplută cu referințe, pentru a-i imprima un caracter științific.

Compararea celor două lucrări ne-ar ajuta să identificăm învingătorul. Deși putem intui în avans cine va fi acesta. Vorba e că activitatea ONG-urilor, raportă la cea a frontului imperialist, implicat, de exemplu, în războiul din Donbass, cu perspective de a fi extinsă și asupra Republicii Moldova, este lipsită de nerv și pasiune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.