Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin

„...este important să ne reamintim  că de aproape 4 ani de zile are loc un fel de clarificare a relațiilor dintre Igor Dodon și Renato Usatîi. O dezbatere electorală bine moderată, desfășurată chiar în ajunul alegerilor prezidențiale, ne-ar ajuta să înțelegem cine, totuși, din cei doi este balabol.   ”
---


Soarta nu poate fi păcălită

Campania electorală insipidă a căpătat nerv abia spre sfârșitul perioadei destinate agitației. Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale la Fălești urma să aibă loc întâlnirea candidatului Igor Dodon cu susținătorii săi. Pentru că orașul Fălești este baștina altui candidat la prezidențiale – Renato Usatîi, acesta din urmă a decis să profite de ocazie pentru a-i pune un șir de întrebări lui Igor Dodon. Insistența lui Usatîi de a participa la întâlnire a fost explicată prin faptul că, deși este primarul capitalei de nord a țării – municipiul Bălți, nu poate primi, de mai mult timp, răspuns la un șir de întrebări ce-l frământă, inclusiv din cauza refuzului lui Igor Dodon de a participa la dezbateri electorale.

Putem doar intui despre ce întrebări este vorba. În cadrul prezidențialilor de acum 4 ani, Usatîi l-a susținut pe Dodon în al doilea tur de scrutin, contribuind decisiv la victoria ultimului. Actualmente, candidatul Renato Usatîi consideră că ex-partenerul său de proteste antioligarhice – Igor Dodon, nu doar că nu si-a onorat promisiunile făcute în schimbul suportului electoral din 2016, ci, dimpotrivă, a uneltit pe lângă autoritățile ruse împotriva sa pentru a-i deschide dosar penal în Rusia și, respectiv, pentru a se izbăvi astfel de concurența lui.

În astfel de circumstanțe, fiind încrezător că statutul de președinte în exercițiu al Republicii Moldova și resursele administrative, financiare și mediatice de care dispune îi pot asigura o campanie electorală victorioasă, evitând confruntarea directă cu contracandidații la dezbateri publice, Igor Dodon s-a ivit la întâlnirea electorală cu suporterii săi din Fălești. Însă odată cu apariția acestuia audiența s-a împărțit în 2 tabere adverse, care scandau lozinci pro și contra celor 2 candidați. Singura ieșire din situația delicată era ca candidatul Dodon să accepte să răspundă la întrebările contracandidatului său. Refuzul lui Igor Dodon de a-i permite lui Renato Uatîi să-i pună întrebări a provocat o altercație între cei doi. În așa mod, Igor Dodon s-a putut convinge că soarta nu poate fi păcălită, iar promisiunile neonorate și evitarea de a răspunde pentru acesta poate provoca neplăceri pe neașteptate. În consecință, Igor Dodon s-a văzut nevoit să părăsească sala unde urma să se desfășoare întâlnirea sa electorală.

Ce riscă Renato Usatîi?

Altercația dintre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova – Igor Dodon și Renato Usatii, oricum, pare a fi cel mai remarcabil eveniment al campaniei electorale. Cu toate acestea evenimentul nu este unul ieșit din comun. Candidatul Usatîi nu a făcut altceva decât să repete fapta curajoasă a actualului primar de Chișinău din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, care s-a afișat nepoftit la întâlnirea electorală a principalului său contracandidat – Andrei Năstase. Evenimentul a avut loc în timpul campaniei electorale pentru funcția de primar al municipiului Chișinău din mai 2018. De atunci au trecut doar 2 ani și dreptul ce și l-a arogat fruntașul socialist de a interveni în comunicarea cu alegătorii a altui candidat a fost replicat ca la indigo de candidatul Renato Usatîi în actualele alegerile prezidențiale.

După toate aparențele, afișându-se la întâlnirea cu Igor Dodon, candidatul Usatîi a mai avut un scop – deconstrucția mitului propagandistic al șefului filialei frontului imperial rusesc în Moldova, care afirma că Usatîi circulă prin țară, fiind însoțit de bodigarzi. Deconstrucția mitului s-a soldat cu mare succes, dovedindu-se că nimeni altul decât candidatul Dodon este însoțit la întâlnirile electorale de bodigarzi plătiți din banii publici.

Ținând cont de precedentul creat în 2018 de fruntașul PSRM, Ion Ceban, care nu a fost pedepsit sau măcar admonestat pentru fapta sa curajoasă, ne putem aștepta ca replica lui Renato Usatîi să fie apreciată de către PSRM și organele de ocrotire a normelor de drept la fel de binevoitor ca în 2018.  Mai ales că Renato Usatîi a promis să meargă și în continuare al întâlnirile electorale ala candidatului Dodon pentru a-i pune, totuși, întrebările care-l frământă.  

Concluzii

Candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova ar trebuie să respecte, deopotrivă, alegătorii și contracandidații și să participe la dezbaterile electorale. Acest lucru este necesar pentru a evita acuzațiile de mințire a alegătorilor.

De bună seamă, pe de o parte, candidatul Igor Dodon afirmă că de-a lungul primului său mandat prezidențial, din perioada 2016-2020, și-a îndeplinit 80-85% din promisiunile electorale, pe de altă parte, oponenții săi afirmă că rata de onorarea a promisiunilor este extrem de mică. Evident, participarea la dezbaterile electorale, dacă s-ar hotărî s-o facă, ar vărsa ceva lumină peste performanțele prezidențiale ale lui Igor Dodon.

Fapta comisă de fruntașul socialist, Ion Ceban, în campania municipală din 2018 s-a dovedit a fi de bun augur. Actualmente, datorită acelei fapte curajoase, campania electorală prezidențială nespus de insipidă are șanse să se transforme în una cu nerv și patimă pentru adevăr. Pe alegători chiar ar trebui să-i intereseze câte din promisiunile din 2016 ale lui Igor Dodon au fost totuși realizate?

În sfârșit, este important să ne reamintim  că de aproape 4 ani de zile are loc un fel de clarificare a relațiilor dintre Igor Dodon și Renato Usatîi. O dezbatere electorală bine moderată, desfășurată chiar în ajunul alegerilor prezidențiale, ne-ar ajuta să înțelegem cine, totuși, din cei doi este balabol.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.