Cod portocaliu la nivel național: COVID-19

Femeia testată pozitiv la coronavirus, care a revenit sâmbătă, 7 martie, din Italia cu o cursă Milano-Chișinău, este în stare stabilă, dar gravă din cauza mai multor boli pe care le are: bronhopneumonie bilaterală, diabet zaharat și hipertensiune. În legătură cu acest caz, în cadrul ședinței Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică, autoritățile au instituit cod portocaliu la nivel național privind infecția cu COVID-19, transmite IPN.

Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a comunicat că femeia s-a adresat primar la medic în data 28 februarie, când a apărut febra. Ulterior a apărut tusea seacă, iar la 4 martie s-a adresat la spital, fiind în stare gravă. Medicii i-au prescris tratament cu antibiotice. Femeia a luat decizia de a reveni în Republica Moldova fără să prezinte nicio informație nici însoțitorilor de bord, nici Poliției de Frontieră despre starea în care se află.

În avionul cu care s-a întors femeia în țară au călătorit 145 de pasageri, dintre care zece ucraineni. Informația respective a fost transmisă Ucrainei prin canalele diplomatice. De asemenea, au fost contactate și informate despre caz persoanele cu risc înalt de îmbolnăvire, cele care s-au aflat direct lângă persoana infectată: cu două scaune în față, în spate și lateral, în avion Acesta sunt tratate ca persoane cu suspecție. Pe parcursul nopții, au fost contactați 45 de oameni de pe aceeași cursă care au fost informați că sunt obligați să respecte regimul de carantină la domiciliu timp de 14 zile. Toate fișele eepidimiologice completate pe cursa respectivă au fost transmise medicilor de familie pentru a-i monitoriza. Dacă apar simptome persoanele trebuie să sune 112.

Ministra mai spune că persoanele cu semne vizibile acute se izolează, e nevoie să fie apelat 112 pentru transportare la spitalul specializat, unde se prelevă probe și se aștreaptă rezultatele în timp ce persoana beneficiază de tratament specializat. În toate spitalele există echipament de protecție și medicamentele necesare pentru viroze.

Premierul Ion Chicu a făcut un apel către populație să manifeste responsabilitate și să asculte de recomandările autorităților specializate. „Trebuie să fim îngrijorați, dar motive de panică nu sunt”, a declarat premierul.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a îndemnat populația care se întoarce de peste hotare să dea dovadă de responsabilitate și să completeze corect fișele epidemiologice. după caz, să renunțe la ieșirile în masă pentru a nu se supune pe ei și alte persoane riscului. Părinții copii cărora manifestă semne de viroze, gripă sau simptome de coronavirus, să autoizoleze copilul la domiciliu să evite evenimentele în masă, să solicite asistența medicală acasă.

Nicolae Furtună mai spune că, în ultimele săptămâni, virozele acute, cazurile de gripă și răceală sunt în creștere, două instituții de învățământ sistându-și activitatea din acest motiv. Din acest considerent, consideră ar fi cazul ca elevilor să li se prelungească vacanța.

Corneliu Popovici, ministrul educației, culturii și cercetări a remarcat că, deocamdată, e prematur ca vacanța elevilor să fie prelungită, însă se va lua decizia de a stopa anumite manifestări din cadrul școlilor.

Ministrul apărării, Victor Gaiciuc, a remarcat că, în legătură cu situația creată, a fost interzisă vizitare unităților militare de către părinții și rudelor militarilor.

Până acum, au fost preluate și analizate 33 de probe ale persoanelor care au sosit din zone de risc. 32 au fost negative. În mare parte, persoanele sunt venite din Italia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.