Femeia diagnosticată cu COVID-19 nu a informat autoritățile că este bolnavă

Femeia de 48 de ani, diagnosticată cu COVID-19 în Republica Moldova, ca luat avionul din Milano spre Chișinău fără să anunțe autoritățileunoștea că e bolnavă.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a comunicat duminică, în cadrul ședinței Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, că femeia s-a adresat primar la medic, în Italia, în data 28 februarie, când a făcut febră. Ulterior i-a apărut tusea seacă. Pe 4 martie, femeia a mers la spital, unde i s-a prescris tratament cu antibiotice. Pe 7 martie, fără să prezinte nicio informație nici însoțitorilor de bord, nici Poliției de Frontieră despre starea precară de sănătate în care se afla, femeia a luat avionul spre Chișinău, transmite IPN.

Actualmente, pacienta este internată într-o instituție medical strategică. Starea ei este stabilă, dar gravă din cauza mai multor boli pe care le are: bronhopneumonie bilaterală, insuficiență respiratorie, diabet zaharat, hipertensiune și obezitate. Medicii întreprind măsuri pentru a-i salva viața.

În avionul cu care s-a întors femeia în țară au călătorit 145 de pasageri. Persoanele cu risc înalt de îmbolnăvire, cele care s-au aflat direct lângă persoana infectată sunt tratate ca persoane cu suspecție de îmbolnăvire. Pe parcursul nopții, au fost apelați 45 de oameni de pe aceeași cursă, care au fost informați că sunt obligați să respecte regimul de autoizolare la domiciliu. Toate fișele epidimiologice completate pe acea cursă au fost transmise medicilor de familie pentru a-i monitoriza.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.