RETROSPECTIVA IPN „CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii IUNIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”

1 iunie: O strategie de dezvoltare a urbei bine elaborată și consultată cu comunitatea este necesară pentru a ajusta Planul Urbanistic General al orașului. Această strategie va servi drept carte de căpătâi pentru funcționarii municipali și pentru viitorul municipiului Chișinău. Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului Chișinău a fost elaborată pentru a identifica prioritățile, obiectivele și sarcinile dezvoltării socio-economice și teritoriale a municipiului, corelate cu necesitățile orașului. Documentul are drept obiectiv de a transforma orașul astfel ca el să fie mai confortabil pentru chișinăuieni. Strategia cuprinde opt compartimente: formarea identității Chișinăului, dezvoltare spațială durabilă a teritoriului, dezvoltarea mediului urban confortabil, dezvoltarea socio-demografică, dezvoltarea socio-economică a teritoriului, dezvoltarea infrastructurii de transport și tehnico-edilitară, dezvoltarea sectoarelor istorico-cultural și de turism, dezvoltarea potențialului patrimoniului natural și de protecție a mediului.

2 iunie: Un nou teren de joacă este în proces de amenajare pe strada Valea Crucii, 24 din sectorul Botanica al capitalei. În același scuar au loc lucrări de instalare a unui teren de fitness și workout, iar recent aici au fost plantați arbuști. În același timp, în scuarul din strada Valea Crucii, 24 vor fi instalate 15 bănci și 10 coșuri pentru gunoi. Anul acesta DGLCA va amenaja terenuri de joacă, fitness și workout și pe bulevardul Decebal, în parcul Râșcani și în parcul Valea Morilor. Adresele sunt selectate conform solicitărilor parvenite din partea locatarilor, în coordonare cu preturile de sector.

3 iunie: Proiectul privind promovarea educației non-formale și organizarea timpului liber calitativ al copiilor prin cunoașterea științelor spațiale (astronomice) a ajuns la final. Proiectul a urmărit să restabilească posibilitățile de studiere și cunoaștere a astronomiei și să ofere copiilor posibilitatea de a explora gratuit universul cu ajutorul unui telescop performant. În incinta Centrului de Creație ,,Floarea Soarelui”, autorii proiectului au organizat ateliere de lucru la care au participat copii și cadrele didactice din cadrul instituției gazdă. Activitatea este parte a proiectului de promovare a educației non-formale, implementat prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2021.

7 iunie: Pe lacul „Valea Morilor” sunt instalate 16 aeratoare de oxigen, însă aceste dispozitive nu reușesc să îmbogățească apa cu oxigenul necesar. Pentru anul 2022 au fost prevăzute surse bugetare pentru achiziționarea suplimentară a 25 de aeratoare. Deficitul de oxigen în apa bazinului acvatic duce la pierirea peștelui. Echipele „Asociației de gospodărire a spațiilor verzi” monitorizează situația și vor salubriza sectoarele problematice. Serviciile municipale colectează zilnic în jur de 30 kg de pește mort, în comparație cu circa 200 kg cantitate înregistrată de până la instalarea aeratoarelor pentru oxigenare apei.

7 iunie: Muncitorii de la Spații Verzi defrișează și curăță arborii uscați din capitală, inclusiv în weekend și pe timp de noapte. În perioada 27 mai și 6 iunie, 271 de arbori au fost doborâți, iar 272 au fost curățați. În Parcul Valea Morilor într-o singură zi s-a intervenit la curățarea și defrișarea a 131 de copaci. Primarul Ion Ceban precizează că muncitorii de la Spații Verzi intervin mai întâi în zonele de gestiune, ulterior vor efectua lucrări silvotehnice și pe teritoriile instituțiilor de învățământ din capitală și în curțile de blocuri.

11 iunie: În Grădina Zoologică din capitală sunt finalizate lucrările de restaurare și modernizare a volierelor pentru animale prădătoare. În zonă s-au efectuat lucrări de reabilitare a pereților, dușumelelor. A fost înlocuit sistemul de încălzire a încăperilor și montate garduri noi. Volierele au fost construite la fondarea Grădinii Zoologice și aveau scopul de a întreține temporar animalele sălbatice. Timp de 40 de ani, în acestea au trăit lupi, lei, leoparzi, urși. În fiecare an, apărea necesitatea de a efectua reparația încăperilor de iarnă, a gratiilor și a pardoselii. Întrucât nu exista un fundament capital, măsurile întreprinse în scopul menținerii funcționalității nu erau suficiente. Totodată, nici mijloace financiare pentru reconstrucția lor capitală nu erau.

13 iunie: Primarul capitalei, Ion Ceban, va fi cel care va decide cu privire la tarifele la călătoria cu transportul public. Consiliul municipal Chișinău a decis să-i delege edilului competențele cu privire la majorarea acestor tarife. Municipalitatea a propus un tarif de referință de 6 lei pentru călătoria cu transportul public în Chișinău. Prețul va fi mai mic în cazul abonamentelor. În cazul abonamentului pentru o lună, costul călătoriei se estimează la 3,9 lei, în cazul abonamentului pentru trei luni – 3,3 lei, iar dacă abonamentul este pentru jumătate de an, călătoria va costa 2,7 lei.

13 iunie: În municipiul Chișinău vor fi implementate noi programe municipale în domeniul de sănătate, inclusiv în ceea ce ține de prevenție. Cinci Asociații Medicale Teritoriale vor fi dotate cu mamografe performante, iar două centre medicale vor primi în premieră tomografe ortopedice. Totodată, va fi inaugurată secția de imagistică medicală la Spitalul clinic „Sfântul Arhanghel Mihail”. Șeful Direcției municipale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a spus că „municipalitatea depune eforturi pentru un sistem de sănătate puternic și cu servicii medicale accesibile, inclusiv pe domeniul de prevenție”. În acest sens, au fost dezvoltate mai multe programe municipale, cum ar fi screening-ul la cancerul de col uterin prin efectuarea testului Papanicolau (PAP-test). Un alt program este prevenirea HIV/SIDA și a hepatitelor virale în municipiul, în special prin acțiuni de prevenire și educație în baza planului municipal privind prevenirea acestor infecții. Încă un program se referă la protezarea dentară pentru persoanele social vulnerabile.

14 iunie: O nouă secție de facturare se propune a fi creată în cadrul Direcției generale transport public şi căi de comunicaţie din Chișinău pentru a controla vânzarea biletelor și abonamentelor pentru călătoria cu transportul public. Potrivit reprezentantului companiei care a efectuat auditul instituțional al Direcției, Igor Luca, la momentul actual lipsește un control al vânzării biletelor în transport public. În condițiile în care municipalitatea compensează diferența de tarif, Primăria Chișinău trebuie să țină sub control numărul biletelor vândute. Acum operatorii – Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze – raportează câte bilete au vândut, iar municipalitatea îi crede pe cuvânt. La ședința de prezentare a proiectelor noului Regulament privind organizarea și funcționarea Direcției generale transport public şi căi de comunicaţie a fost menționată necesitatea schimbării structurii organizaționale a tuturor subdiviziunilor în cadrul Direcției, inclusiv subdiviziunii management în transport. Auditul a demonstrat că vânzarea biletelor de călătorie este incertă, iar resursele umane implicate în controlul serviciilor de transport sunt ineficiente.

20 iunie: La întreprinderea municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” a fost numit director nou. Este vorba despre Victoria Covali, care a activat în calitate de șef-adjunct al întreprinderii de stat „Moldsilva”. Aceasta a fost prezentată luni la ședința operativă de la Primăria capitalei. Victoria Covali a menționat că spațiile verzi sunt un domeniu important pentru municipiu care trebuie să fie cartea de vizită a Chișinăului, dar și pentru cetățenii urbei, pentru confortul lor fizic și emoțional.

21 iunie: Tariful pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor crește în municipiul Chișinău din 1 iulie. Pentru persoanele fizice care locuiesc în blocurile de locuit tariful lunar va fi de 17,5 lei, în comparație cu 9,25 lei, iar în cazul caselor particulare – 35 de lei, comparativ cu 18,5 lei. Noile tarife au fost discutate la ședința Consiliului municipal Chișinău. Aleșii locali au aprobat un proiect de decizie prin care ajustarea tarifelor a fost pusă în sarcina primarului Ion Ceban. Directorul interimar „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, a declarat că ajustarea tarifelor este necesară în condițiile în care prețurile la combustibil, la gaze naturale, energie electrică, dar și alte materiale și servicii sunt în creștere continuă. Potrivit lui, acești factori influențează formarea costului serviciilor prestate de întreprindere, iar dacă tarifele nu vor fi majorate, compania riscă să nu mai poată evacua gunoiul. Acest lucru, în câteva zile, se poate transforma într-o catastrofă ecologică, având în vedere volumele mari de gunoi care sunt evacuate din Chișinău.

21 iunie: Călătoria cu microbuzul în sectoarele capitalei va costa din 1 iulie 6 lei, iar în suburbii prețul va varia în funcție de distanță, însă nu va depăși 12 lei. Cu precizări în acest sens a venit primarul capitalei, Ion Ceban, la ședința Consiliului municipal Chișinău. Raza orașului – sectoarele Râșcani, Buiucani, Centru Botanica, Ciocana – 6 lei, exact ca și transportul public. Ceea ce este în afara orașului, către suburbii, nu este vorba despre 12 lei, ci este vorba despre 40 de bănuți vehicul/kilometru, în funcție de trasee și kilometraj. În mare măsură poate rămâne 6, poate 7, poate fi 8.

23 iunie: Pensionarii pentru limita de vârstă și persoanele cu dizabilități vor călători gratuit în transportul public pe întreg teritoriul municipiului Chișinău până la elaborarea unui regulament. Aceste categorii trebuie să prezinte legitimația care confirmă statutul de pensionar sau gradul de dezabilitate. Călătoriile vor fi gratuite și pentru copiii până în clasa a V-a. Elevilor claselor I-IV-a, până la clasa a V-a, li se vor elibera abonamente (gratuit) în cadrul instituțiilor de învățământ în care studiază. La ora actuală, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie a înaintat un demers către Direcția generală educație, tineret și sport pentru a forma și a prezenta listele elevilor care vor beneficia de aceste abonamente. Abonamentele vor fi emise pe un an calendaristic.

24 iunie: O nouă filială a Centrului municipal de Tineret a fost inaugurată în sectorul Buiucani, strada Ghidighici 3. Este un spațiu multifuncțional, prietenos tinerilor, unde adolescenții se vor dezvolta, vor învăța și vor face voluntariat. Centrul vine să unească tinerii din Chișinău și din Ucraina și să fortifice relațiile între adolescenți și municipalitate, a menționat primarul general, Ion Ceban, prezent la eveniment. Centrul municipal de Tineret deschis în sectorul Buiucani a fost dotat și amenajat în cadrul proiectului implementat de Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono”, în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și Centrul municipal de Tineret Chișinău, cu suportul financiar UNICEF Moldova.

24 iunie: Obiectivul arheologic ,,Ruinele clădirii Muzeului Bisericesc - casa eparhială, casa lui Teodor Sabău” va fi introdus în Registrul monumentelor istorice de categorie locală din municipiul Chișinău. Pe lângă clasarea obiectivului ca monument istoric, proiectul de decizie mai prevede și oferirea posibilității de continuare a cercetărilor arheologice în zona Vechiului Sobor. „Anul acesta, pentru prima dată din bugetul municipal am alocat bani pentru săpăturile arheologice. În zonă a fost închis drumul și evacuat un gard ce era instalat ilegal pe teritoriul municipal, pentru a permite arheologilor să desfășoare activitatea”, a precizat primarul Ion Ceban. Ruinele clădirii au fost identificate în nucleul istoric al orașului Chișinău, sectorul Râșcani. În această zonă au fost descoperite și parțial cercetate fundațiile unui edificiu și trei structuri subterane din piatră, demolate în anii 1960.

25 iunie: Un troleibuz articulat cu o lungime de 18 metri va circula pe străzile capitatei. Unitatea de transport, procurată din Italia, a fost pusă pe ruta nr. 22. Capacitatea de îmbarcare este de circa 160 de persoane. Unitatea de transport este dotată cu aer condiționat, WI-FI, generator autonom, rampe pentru persoane cu cerințe speciale, podea coborâtă pe toată lungimea salonului.

25 iunie: Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii a fost dotat cu un aparat de respiraţie artificială, un automobil sanitar, seturi de lenjerie de pat și costume de protecţie. Donația a fost făcută de Primăria municipiului Chișinău cu prilejul jubileului de 50 de ani de activitate. Primarul general, Ion Ceban, a felicitat cei 154 de medici şi angajaţi auxiliari și le-a înmânat diplome. „Colectivul Spitalului clinic municipal de boli contagioase de copii a fost implicat plenar în gestionarea pandemiei de COVID-19, chiar de la începutul acesteia”, a menționat Ion Ceban.

29 iunie: La sfârșitul lunii iulie, Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA) din Chișinău va începe elaborarea Registrului local al spațiilor verzi. Vasile Efros, șeful secției amenajare și mediu din cadrul DGLCA, a precizat pentru IPN că registrul va fi în format electronic și va cuprinde informații despre arborii din grădinile publice, scuaruri și aliniamente stradale. În cadrul acestui proiect, toți copacii vor fi inventariați și cercetați din punct de vedere fitosanitar pentru a avea o concluzie ce ține de starea lor. Toată informația respectivă va fi inclusă în acest registru.

30 iunie: În august anul curent, în Parcul Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei va începe instalarea și amenajarea unui complex de workout, iar în Scuarul din strada Albișoara – un complex de fitness. Vor fi instalate echipamente moderne, care vor fi folosite de locuitorii capitalei pentru odihnă și recreere. Pentru instalarea și amenajarea complexului de workout în Parcul Trandafirilor și a complexului de fitness în Scuarul din strada Albișoara în bugetul municipal din anul curent sunt prevăzuți 765 de mii de lei.

30 iunie: În perioada 19-21 august, în orașul Suceava din România va fi organizat un eveniment de promovare culturală a Basarabiei. Pe parcursul a trei zile, tezaurul cultural al Republicii Moldova va fi prezentat prin intermediul unui târg al meșterilor populari la Muzeul Satului Bucovinean. Arta dramatică va fi prezentată pe scena Teatrului municipal ,,Matei Vișniec” din Suceava și la Cetatea de Scaun a Sucevei, unde mai mulți artiști consacrați vor susține spectacole. Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Basarabia salută Bucovina”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.