Parlamentul a numit trei membri în CSM

Parlamentul a numit trei membri în Consiliul Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor. Este vorba despre Tatiana Ciaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu a votat pentru cele trei candidaturi, transmite IPN.

Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat că Parlamentul a recepționat dosarele pentru a verifica eligibilitatea lor. Ulterior le-a transmis către comisia de pre-vetting pentru evaluarea integrității candidaților. „Ca rezultat al evaluării integrității candidaților, am primit opt decizii din partea comisiei, dintre care trei decizii au recomandat și au zis că evaluarea integrității a fost promovată cu succes. Respectiv, în cadrul Comisiei juridice am organizat interviurile pentru selectarea candidaților la funcția de membru CSM, care au acumulat un punctaj înalt în cadrul interviului”, a notat Olesea Stamate.



Răspunzând la întrebările deputaților, Tatiana Ciaglic, a spus că ședințele CSM trebuie desfășurate în continuare în mod public, înregistrate și plasate pe pagina web pentru a putea fi accesate de către toți. Este necesar să fie publicată ordinea de zi a ședințelor, dar și proiectele și anexele la ele. De asemenea, trebuie să fie stabilit un mod de comunicare directă cu cetățenii și corpul de judecători.



Alexandru Postica a precizat că deține o experiență vastă în reprezentarea victimelor în fața Curții Europene a Drepturilor Omului care constată deseori că au fost comise abuzuri în raport cu cetățenii. În opinia sa, este necesar să fie fortificate capacitățile judecătorilor în ceea ce privește motivarea hotărârilor, uniformizarea practicilor judiciare, în cumul cu identificarea celor mai bune soluții pentru disciplinarea magistraților, astfel încât abuzurile astăzi reclamate să fie prevenite.



Ion Guzun a declarat că la CSM își propune, întâi de toate, să contribuie la detensionarea situației din sistemul judecătoresc. Trebuie îmbunătățit mecanismul de evaluarea a judecătorilor, iar promovarea lor trebuie să fie făcută strict în bază de merit.

În luarea sa de cuvânt, deputatul socialist, Vasile Bolea, a declarat că vina pentru situația din sistemul judecătoresc o poartă toți, și judecătorii, și clasa politică, majoritatea parlamentară care, din dorința de a acapara sistemul justiției, a făcut multe greșeli. „Sistemul judecătoresc într-adevăr are nevoie de o resetare, dar cu judecătorii trebuie de discutat, stimați colegi. Vrem noi sau nu vrem, dar ei reprezintă o parte din elita țării și pe care nu poți să-i blamezi, să le pui tuturor etichete”, a notat parlamentarul.

Cei trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt numiți în funcție pentru un mandat de șase ani.

Potrivit legii, Consiliul Superior al Magistraturii este format din șase magistrați aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor și de către șase non-judecători desemnați de către Parlament. Adunarea Generală a Judecătorilor nu a ales deocamdată membrii CSM din rândul judecătorilor. Întrunirea convocată pe 17 martie a fost întreruptă până pe 28 aprilie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.