Nicolae Furtună: Toate vaccinurile importate în Moldova sunt de calitate

Specialiștii epidemiologi ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au dat asigurări că vaccinurile care sunt folosite la imunizarea populației sunt de calitate şi corespund rigorilor Organizației Mondiale a Sănătății. Aceștia au venit cu precizări privind unele mesaje care au fost lansate în spațiul public împotriva vaccinării obligatorii și care puneau la îndoială existența epidemiei de rujeolă din Republica Moldova, transmite IPN.

Directorul adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a menționat că în ultimii ani suntem martori la diverse campanii lansate de oameni care nu au nimic în comun cu medicina și care pun la îndoială eficiența vaccinării.

Potrivit acestuia, în spațiul public, dar și în mediul online circulă mai multe mituri care pun la îndoială calitatea vaccinurilor importate în Moldova, precum că acestea ar fi mai rele decât vaccinurile utilizate în alte țări. „Orice import de vaccinuri se realizează în baza unui pachet de documente obligatorii. Niciun lot care nu corespund nivelului de calitate nu este acceptat în depozite.

De asemenea, Nicolae Furtună spune că, pe lângă îndoieli asupra calității vaccinurilor, în societate circulă mai multe idei că vaccinare ar provoca anumite maladii.  „Fals! Studiile au demonstrat că vaccinarea protejează populația de maladiile infecțioase”. Acesta a îndemnat ca toți părinții să accepte vaccinarea copiilor lor și să nu-i lipsească pe aceștia de dreptul la sănătate.

„Aș vrea ca toți cei care afirmă că vaccinarea aduce daune să dea exemplu de o carte de specialitate, de un site specializat de medicină care afirmă că vaccinurile sunt dăunătoare”, a spus Alexei Ceban, colaborator al Secției Profilaxie Specifică din cadrul ANSP. Potrivit acestuia, în Serbia au fost lansate în spațiul public mai multe informații false referitor la vaccinuri. Au fost deschise mai multe procese penale, deoarece au murit copii din cauza unor boli care puteau fi prevenite prin vaccinări.

Controversele cu privire la obligativitatea vaccinării au revenit pe agenda publica în luna august, când în Moldova au fost înregistrate mai multe cazuri de rujeolă, iar la data de 20 august Guvernul a instituit cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.

În prezent, aproximativ 5700 de copii nu sunt admiși în instituțiile de învățământ din motiv că aceștia nu au fost imunizați împotriva rujeolei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.