Rămân deschise doar farmaciile, alimentarele și PECO

Începând cu ziua de mâine, 16 martie, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, își sistează activitatea. De asemenea, se închid toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. De luni spre marți, traficul aerian va fi sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu după ședința Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, transmite IPN.

De asemenea, de mâine se sistează activitatea unităților de alimentație publică – cantine, cafenele restaurante etc. Astfel, acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livări. Autoritățile examinează în prezent eventuale restricții pentru circulația transportului public. O decizie în acest sens urmează să fie anunțată ulterior.

Într-un briefing de presă, susținut duminică, 15 martie, premierul a declarat că restricțiile sunt impuse deocamdată până pe 31 martie și aceasta pentru că, potrivit estimărilor specialiștilor, săptămâna viitoare este una decisivă în prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus. Și de modul cum va fi gestionată situația, depinde evoluția de îmbolnăvire de COVID-19.

În altă ordine de idei, Ion Chicu a menționat că noaptea trecut cu o cursă charter a fost adus un grup de 80 de artiști de la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Spania. De asemenea, pe parcursul nopții autoritățile au fost contactate de către o companie de transport, care a anunțat că două autocare cu cetățeni moldoveni se află blocate la hotarul dintre Austria și Ungaria. Premierul menționează că este vorba despre o iresponsabilitate atât din partea transportatorilor, cât și din partea cetățenilor. Or, aceștia au pornit pe 13 martie, când deja situația era critică și erau impuse un șir de restricții. Potrivit lui, și pentru acești cetățeni va fi organizată o cursă charter, însă cheltuielile vor fi suportate de compania de transport. Șeful executivului a mai spus că în cazul în care vor mai fi astfel de situații, vor fi aplicate și sancțiuni.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de pandemie de COVID-19. Autoritățile din Republica Moldova au instituit, în data de 13 martie, gradul de alertă „Cod roșu”, existând pericol confirmat de declanșare a urgenței de sănătate publică.

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor, din 31 decembrie 2019 și până la 14 martie, au fost raportate 143 247 cazuri de infecție cu Coronavirusul de tip nou și 5 407 decese. Până pe 14 martie, în Republica Moldova au fost confirmat 12 cazuri de COVID-19.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.