Președintele Italiei vine pe 17 iunie în Moldova

Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, va efectua o vizită de două zile, 17-18 iunie, la Chișinău. Președinta Maia Sandu îl va primi pe omologul său italian la Președinție, în cadrul unei ceremonii programate pentru 18 iunie. Este prima vizită oficială la Chișinău a unui președinte al Italiei, transmite IPN.

Un comunicat de presă emis de Președinția Republicii Moldova precizează că Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării, găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni din diasporă, acest fapt contribuind la fortificarea legăturii dintre state, la dezvoltarea economiei ambelor țări și la consolidarea punților între oameni și comunități, pornind de la afinitățile culturale.

Cooperarea dintre Republica Moldova și Republica Italiană se desfășoară pe multiple paliere. În perioada 2022-2023, cu sprijinul Italiei, au fost amenajate mai multe centre de primire a refugiaților și au fost procurate 21 de vehicule pentru poliția de frontieră. Italia este al șaselea partener comercial al Republicii Moldova, cu peste 1200 de companii cu capital italian prezente în țară. La fel, contribuția generoasă a Italiei oferită în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, a compensat o parte din facturile la energie plătite de cetățenii moldoveni în sezonul rece. Moldova și Italia cooperează și pe dimensiunea de securitate internațională, în special în cadrul misiunilor de pacificare sub egida ONU, se arată în comunicatul de presă.

Cu ocazia vizitei președintelui italian Sergio Mattarella, luni, 17 iunie, la Palatul Republicii va fi organizat un concert care va onora opera lui Giacomo Puccini – așa cum 2024 este anul în care este celebrată opera cunoscutului compozitor și la care vor fi prezenți liderii celor două state.

În ziua de marți, 18 iunie, șefa statului Maia Sandu și omologul său italian vor susține o conferință de presă  la Președinție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.