Nicu Popescu: În următoarele săptămâni voi merge la Washington, Moscova și Berlin

În următoarele săptămâni, ministrul de externe are programate vizite la Washington, Moscova, Berlin, iar la Chișinău sunt așteptați demnitari din mai multe țări europene. Declarația aparține șefului diplomației moldovenești Nicu Popescu, care, într-un video-interviu acordat Agenției de Presă IPN a mai precizat că instituția pe care o conduce își dorește mai multe contacte cu Ucraina.

„Vom avea vizita dnei ministru de externe a României la Chișinău, vom avea o vizită a ministrului francez pentru afaceri europene. Ucraina a avut alegeri parlamentare la sfârșitul lunii iulie și sper ca în următoarele două săptămâni să se formeze un guvern, ca să intrăm în regim de lucru în plină viteză, cum avem cu România”, a spus ministrul de externe.

Nicu Popescu a precizat că, spre deosebire de situația în care se afla Ministerul de Externe în timpul guvernării anterioare, ușile multor state s-au deschis pentru Republica Moldova. „Traiectoria pe care mergea Republica Moldova până acum trei luni era una negativă. Moldovei i se închidea ușa în față în multe capitale. Nu erau numai gesturi simbolice, erau gesturi practice. Uniunea Europeană a sistat asistența financiară pentru Moldova, Agenția de Dezvoltare a SUA a înghețat oferta de noi proiecte. Ușile spre exterior care erau închise acum trei luni s-au deschis”, a spus Nicu Popescu.

Ministrul de externe a menționat că sarcina instituției pe care o conduce este aceea de a gestiona relațiile cu țările vecine, astfel încât să deschidă hotarele altor țări pentru turiștii, dar și pentru oamenii de afaceri moldoveni.

„A doua sarcină a Ministerului de Externe este să atragă investitori care creează locuri de muncă, să atragă asistența externă. Asta este funcția Ministerului de Externe, să faciliteze aceste contacte”, a spus Nicu Popescu.

Ministrul de Externe a mai menționat că, fiind o țară mică, pentru Republica Moldova este foarte important să aibă o politică externă eficientă.

Video-interviul acordat Agenției de Presă IPN de către ministrul de externe Nicu Popescu face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.

  • Nicu Popescu, despre vizitele externe pe care le-a întreprins de la începutul mandatului
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.