Teatrul − poezia ce se desprinde din carte, expoziţie BNRM dedicată Zilei Teatrului

Biblioteca Națională a Republicii Moldova îşi invită vizitatorii la expoziția cu genericul: „Teatrul − poezia ce se desprinde din carte”. Expoziția reunește cărți, monografii, albume, reviste, materiale ilustrative, obiecte tridemensionale etc. din domeniul literaturii, genul dramatic și piese de teatru. Este dedicată Zilei mondiale a teatrului, aniversată la 27 martie, transmite IPN.

În cadrul evenimentul, directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că BNRM, în parteneriat cu mai multe instituţii, vine de Ziua Mondială a Teatrului cu un mesaj de felicitare către toţi cei care „au creat mereu o ambianţă frumoasă în sălile de spectacole, care vin în casele oamenilor şi aduc bucurie, sentimente, istoria şi realităţile tuturor timpurilor”. „Azi când suntem într-un an cu pandemie de COVID-19, echipa Bibliotecii Naționale vine să vă susţină cu un mesaj de salut, cu o expoziţie frumoasă de documente şi cu o şedinţă a clubului Cultur@Art, care încă o dată va demonstra că literatura, cei care au scris pentru teatru, sunt o parte a moştenirii noastre culturale, a culturii noastre naţionale, iar dumneavoastră personalități de valoare ale acestui neam. Să ne fii sănătoşi, creativi în continuare şi vă aşteptăm în sălile de spectacole, acolo unde vă faceţi cu drag meseria”, a fost mesajul Elenei Pintilei.

Alexandru Grecu, fondator și director artistic al Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”, a felicitat creatorii de teatru din Republicii Moldova care produc spectacole, discută cu spectatorii şi menţin zi de zi acel dialog cu comunitatea. „Vreau să mulţumesc dramaturgilor care sunt pilonii teatrului, pentru că fără dramaturgia contemporană teatrul nu ar avea viitor. Felicit dramaturgii din Republica Moldova care scriu pentru teatrele noastre, încearcă să promoveze viaţa socială, politică, moravurile societăţii noastre şi totodată promovează şi în plan internaţional acest stat mic Republica Moldova. Felicit toţi actorii pentru munca eroică pe care o faceţi zi de zi, mulţumesc şi spectatorilor ca vin la teatru”, a spus Alexandru Grecu.

Viorica Dobzeu, actriţă la teatrul Republican de păpuşi „Licurici”, a regretat că în contextul acestei zile nu poate invita spectatorii la teatru, din cauza vremurilor delicate, când teatrele şi-au pus lacăt. Totodată, actriţa s-a arătat optimistă şi convinsă că, şi în aceste vremuri, oamenii mai au nevoie de teatru. Teatrul e vital pentru sufletul omului. „De ce vine omul la teatru? Și ne-am convins de acest lucru în scurta perioadă când ni s-a permis să jucăm spectacole oamenii vin la teatru pentru emoţie, o doză de frumos, pentru energie. În sala de spectacole visele prind contur, de aceea în aceste timpuri, transmit tuturor celor împătimiţi şi iubitori de teatru să fim puternici pentru că noi ştim să adunăm în jurul nostru oameni, să dăruim. În această perioadă să ne umplem sufletele cu lumină şi cu speranţa că în curând teatrele îşi vor redeschide uşile, vom primi spectatorii fără de care un teatru nu poate exista şi atunci vom împărtăşi lumina din suflet”, a transmis actrița Viorica Dobzeu.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 martie - 30 mai 2021, în spațiul expozițional de la etajul 1 al blocului central al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.