SUA va oferi 85 mln dolari pentru un sistem de stocare a energiei electrice în baterii

La stația electrică de la Brăila vor fi instalate baterii de stocare a energiei electrice, care vor stabiliza sistemul în caz de necesitate. Este vorba despre un sistem nou, de dimensiuni mari, pentru stocarea energiei electrice în baterii și echipament suplimentar. Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a anunțat în cadrul vizitei sale în Republica Moldova o investiție de 85 de milioane de dolari, transmite IPN.

Secretarul de stat american a vizitat, împreună cu premierul Dorin Recean, stația electrică de la Brăila. „Suntem aici pentru a lansa un nou proiect cu o investiție de 85 de milioane de dolari din ajutorul Statelor Unite de 300 de milioane de dolari, promiși în anul precedent. Această investiție va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova atunci când vor exista probleme de rețea, incidente în rețea, fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor, care astăzi continuă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, cu care Republica Moldova este integrată”, a declarat șeful executivului.

Antony Blinken a menționat că SUA sunt angajate la respectarea suveranității Moldovei și a succeselor sale în calitate de un stat prosper și democratic, înrădăcinat în Europa și în Vest. „O mare parte este securitatea energetică pentru a fi siguri că asta se va întâmpla. Am văzut că războiul de agresiune al federației Ruse împotriva Ucrainei a transformat energia într-o armă, care este de fapt o primejdie pentru securitatea națională și nu doar energetică. O mare parte din activitate noastră cu Moldova este de a o ajuta să-și edifice o securitate energetică”, a notat oficialul american.

Secretarul de stat al SUA a menționat că prin acest proiect SUA vor să ajute Moldova să-și edifice infrastructura. „După cum ați văzut, aceste acumulatoarea de dimensiuni mari, care pot să stocheze energia, pot face o diferență mare în stabilizarea rețelei, în sporirea întrebuințării surselor regenerabile și în integrarea pe piețele europene, în final. Ceea ce facem astăzi va avansa acest progres. Și acest fond de 85 de milioane de dolari va fi un catalizator pentru că va atrage investiții și din sectorul privat, și din alte state”, a mai spus Antony Blinken.

Un alt proiect ține de întărire a capacității liniilor de transmisie de înaltă tensiune, în special interconectarea între Moldova și România. „Asta va întări interconectivitatea cu Europa și integrarea în rețeaua europeană. Aceste reforme în care s-a angajat Moldova vor atrage alte investiții, se vor crea posturi de muncă, iar securizarea energetică este un factor important în asigurarea independenței”, a declarat secretarul de stat al SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.