Pavel Filip: Pentru o calitate mai bună a vieții, Moldova trebuie să se dezvolte economic

Este foarte important ca Republica Moldova să se dezvolte din punct de vedere economic pentru a asigura o calitate mai bună a vieții cetățenilor și a promova democrația. Declarația aparține premierului Pavel Filip și a fost făcută în cadrul unor discuții cu președinții de raioane, vineri, 3 august, transmite IPN.

„Trebuie să dezvoltăm economic țara. Numai atunci vom avea o democrație autentică. Numai când vom avea o clasă medie, atunci o să avem și justiție, și democrație, și drepturile omului vor fi respectate, pentru că va exista presiune din partea societății pe cei de la guvernare”, a remarcat premierul.

Principala problemă sesizată de administrația publică locală este lipsa tinerilor specialiști. Pavel Filip a ținut să sublinieze că toate eforturile executivului sunt îndreptate spre stoparea migrației în rândul tinerilor.  „Este o problemă foarte complexă și nu ține doar de salariu, în IT sunt salarii de peste o mie de euro, dar tinerii oricum pleacă peste hotare. Problema trebuie tratată în complexitate. Tinerii vor tot: infrastructură dezvoltată, servicii medicale, educație, altă atitudine, chiar și distracție de calitate”, a spus premierul.

Unii președinți de raioane au menționat că se confruntă cu lipsa cadrelor didactice, chiar dacă oferă tinerilor specialiști și locuințe sociale, și alocații pentru întreținere, și alte indemnizații. În context, reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au declarat că lucrează acum la un program de schimbare a imaginii profesorilor, care ar urma să ridice prestigiul profesiei și să atragă specialiști în școli.

Premierul a menționat că în domeniul educației s-au constatat mai multe abordări defectuoase. „Problema noastră în educație nu a fost niciodată lipsa banilor. Problema a fost că nu am avut o viziune, nu am avut organizare. Dacă vom avea o viziune clară, vom găsi și bani. Cine face economie pe educație își taie viitorul”, a subliniat Pavel Filip.

În cadrul discuțiilor, șeful executivului s-a referit și la reformele implementate până în prezent, în special, la fortificarea sectorului bancar și la reforma sistemului de pensii. În continuare Guvernul își va concentra acțiunile pe trei priorități majore: educația, infrastructura și supremația legii, dar și pe stimularea mediului de afaceri, asigurarea serviciilor medicale de calitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.