Absolvenţii gimnaziilor optează pentru colegii şi şcoli profesionale

Absolvenţii treptei gimnaziale se orientează mai puţin spre licee şi optează pentru colegii şi şcoli profesionale. Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat pentru IPN că o cauză a numărului mai mic de dosare depuse pentru admiterea în licee sunt rezultatele examenelor de bacalaureat, mai mici decât se aşteaptă absolvenţii.

Tatiana Tverdohleb a precizat că, potrivit regulamentului de admitere la studii, până la mijlocul lunii august Va fi făcut totalul dosarelor depuse pentru admiterea în licee, colegii şi şcoli profesionale, iar managerii instituţiilor de învăţământ vor prezenta locurile vacante. Şefa direcţiei a menţionat că, după regulament, liceele trebuie să aibă nu mai puţin de câte două clase paralele.

„Se observă o mare parte a absolvenţilor de gimnazii spre alte instituţii de învăţământ şi mai puţin spre liceu. Acesta se întâmplă şi din cauza mai multor propuneri parvenite de la instituţii de învăţământ din România, dar şi din cauza majorării locurilor cu finanţare de la buget la şcolile profesionale, şi chiar la colegii”, a mai spus şefa Direcţiei educaţie a capitalei.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, după prima etapă de admitere, la cele 42 de colegii din ţară au fost depuse peste 11.800 de cereri. Pentru cele peste 1.100 de locuri neacoperite după prima etapă de admitere (711 în bază de studii gimnaziale şi 391 în bază de studii liceale), este organizat un concurs repetat în perioada 4-8 august. Cele mai multe locuri bugetare în colegii au fost acordate pentru absolvenţii de gimnazii, acestora revenindu-le 3910 locuri (sau 82,7% din total).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.