O persoană a fost reținută pe cazul răpirii judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus de pe teritoriul Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul de interne, Pavel Voicu, într-un briefing de presă. El a mai spus că au fost identificate mijloacele de transport cu ajutorul cărora s-a comis infracțiunea, cei implicați în răpire sunt cetățeni străini, transmite IPN.
Potrivit ministrului, sunt stabilite unele peroane care au participat la comiterea infracțiunii, dar urmează a fi verificată identitatea acestora. Oamenii legii dețin probe foto și video că cetățenii străini implicați în infracțiune au părăsit țara la frontiera cu Ucraina. Există înscrisuri în limba ucraineană, dar nu înseamnă că făptașii sunt ucraineni. Ministrul mai spune că este prematur să se dea nume sau alte informații care ar prejudicia ancheta.
Despre răpirea unei persoane, de pe str. N. Testemițanu, poliția a fost informată la 3 aprilie, ora 13.15, la o oră după comiterea infracțiunii. Imediat au fost alertate instituțiile specializate. Timp de mai bine de 50 de ore, angajații MAI au lucrat pentru a acumula probe și informații.
Într-o reacție, Serviciul de Informații și Securitate a respins informațiile vehiculate în spațiul public referitor la implicarea sau informarea prealabilă a SIS cu privire la posibila răpire a cetățeanului ucrainean Nicolae Ceaus pe teritoriul Republicii Moldova. SIS precizează că monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor, precum și acordă suport, potrivit competențelor, în vederea aprecierii și calificări juridice a faptelor reclamate.
Președintele Maia Sandu a cerut astăzi acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituție responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate, pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova.
Nicolai Ceaus este cetățean ucrainean. În 2016, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală de către organele de drept din Ucraina, pentru luare de mită în proporții deosebit de mari și alte acțiuni ilegale. În 2017, traversând ilegal frontiera Republicii Moldova a solicitat președinției azil politic. Instituția prezidențială a refuzat, decizie contestată în instanțele de drept. Acum se examinează refuzul la CSJ. Cetățeanul ucrainean, deși a fost anunțat în căutare pentru infracțiune gravă nu poate fi transmis organelor de drept în Ucraina atât timp cât are statut de solicitant de azil politic. El poate să se deplaseze liber pe teritoriul Republicii Moldova, cât și să părăsească țara. În perioada anilor 2019-2020, către organele de drept din Moldova au fost mai multe solicitări de la serviciile speciale din Ucraina și organele de drept de acolo pentru a-l oferi justiției pe Nicolai Ceaus.