Lansare la Biblioteca Națională: Istoria mișcărilor evanghelice în perioada țaristă

O carte despre geneza bisericilor protestante din Basarabia – „Istoria mișcărilor evanghelice din Basarabia în perioada țaristă (1812-1918)” a fost lansată la Biblioteca Națională. Cartea este semnată de Vasile Filat, pastor la Biserica Baptistă „Buna Vestire” din Chișinău, doctorand în istorie la USM, transmite IPN.

„Cum scrie autorul Vasile Filat, baptiștii au înregistrat cea mai mare creștere în regiune, așa încât la momentul scrierii acestei cărți comunitatea baptiștilor din Republica Moldova constituie 32 700 de persoane, fiind a doua confesiune ca număr după ortodocși”, a remarcat Anatol Petrencu, doctor habilitat în istorie, referindu-se la actualitatea temei cercetării.


„În 1991, când am aderat la comunitatea evanghelică, mi-am dat seama că nu există o istorie scrisă a baptiștilor. Inițial am vrut să scriu doar istoria baptiștilor, dar când am început să fac cercetări în acest sens, mi-am dat seama că în Basarabia au existat mai multe mișcări evanghelice, a căror istorie nu a fost cercetată de nimeni până acum”, a relatat Vasile Filat.

Autorul monografiei a precizat că pe coperta cărții sunt mai multe personalități istorice, iar unul dintre ei, Alexandru I, împăratul Rusiei, a avut o renaștere spirituală și, în înțelegere cu mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, a tipărit la Sankt Petersburg Biblia în limba română și au trimis-o în Moldova, într-un tiraj mare de 5000 de exemplare.

Prima biserică baptistă din Basarabia a apărut între anii 1876-1878, în satul Cișmele din regiunea Ismail, astăzi pe teritoriul Ucrainei, a precizat Vasile Filat.

Cartea are zece capitole, în care sunt descrise preistoria mișcărilor evanghelice din Basarabia, premisele apariției mișcărilor evanghelice, molocanii, coloniștii germani și pietismul, ștundiștii, evreii mesianici, primele biserici baptiste din Basarabia, specificul evanghelicilor din Basarabia. Autorul cărții a făcut cercetări în Arhiva Națională a Republicii Moldova, dar și în arhive din Sankt Petersburg, Rusia, Danemarca, SUA.

Vasile Filat spune că monografia este adresată comunității științifice, reprezentanților bisericilor protestante din Moldova și nu doar. „Numaidecât aș vrea să citească cartea și clericii ortodocși și catolici care sunt în țară, pentru că ei astfel vor avea o bază documentară despre evanghelici. Toate afirmațiile din carte mi le-am întemeiat pe documente. Este o cercetare care îi va ajuta pe ortodocși și catolici să aibă o imagine corectă cu privire la evanghelicii din țara noastră. Acolo unde ei vor considera că nu am dat o interpretare corectă, sunt liberi să vină cu o altă interpretare de-a lor”, a menționat autorul cărții.

Monografia „Istoria mișcărilor evanghelice din Basarabia în perioada țaristă (1812-1918)” a fost tipărită la o editură din Chișinău, într-un tiraj de 1000 de exemplare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.