Dirijorul Mihai Amihălăchioaie: Patriot este cel care îşi arată dragostea pentru ţară prin a face ceva pentru ea

Moldova are o identitate divizată. Economia ţării se dezvoltă în funcţie de politicul moldovenesc. Din cauza aceasta şi este haos în ţară, consideră maestrul în artă Mihai Amihălăchioaie, dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Busuioc Moldovenesc”. Contactat de IPN cu prilejul Zilei Independenţei, maestrul a spus că este mare diferenţa dintre euforia din prima aniversare a independenţei şi ceea ce simt moldovenii acum. „De când am devenit independenţi pe hârtie trebuia să ne fi apucat de lucru cu toţii, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu toţi au înţeles ce înseamnă sistemul democratic. Cu părere de rău, o parte din politicieni, din cei care sunt la conducere, o parte din oameni nu înţeleg încă ce înseamnă libertate”, a menţionat Mihai Amihălăchioaie.

În opinia sa, ceea ce a atenuat din entuziasmul moldovenilor este maniera de gândire sau maniera de înţelegere a lucrurilor simple, cotidiene. „Am ieşit din alt sistem politic şi vom avea nevoie de mult timp pentru a gândi ca europenii, ca să avem o cultură mai avansată. Am încurcat priorităţile: independenţa economică sau valul de libertate ca senzaţie pe care l-am simţit atunci. Mai avem nevoie de supliment la acest aer liber, pentru că trebuie să realizăm cum creştem economic, ca şi cultură, ca şi artă”, a menţionat Mihai Amihălăchioaie.

Maestrul spune că nu vede naţionalismul într-un simbol, în culori şi în steag. Crede că patriot este acela care îşi arată dragostea faţa de Moldova prin a face ceva pentru ea. „Mândria de ţară trebuie să justifice lucruri concrete. Libertatea poate fi percepută prin cunoaşterea limbii. Un om cult este acela care îşi vorbeşte limba, călătoreşte şi nu are nevoie de traducător. Şi acestea este un lucru simplu”, a declarat Mihai Amihălăchioaie.

Cu prilejul Zilei Independenţei, dirijorul Orchestrei „Busuioc Moldovenesc” le-ar dori moldovenilor independenţă în sensul bun al cuvântului, o independenţă economică, politică. „Sigur că oamenii de rând nu sunt preocupaţi de asemenea probleme, moldovenii de rând cred că percep această independenţă prin bunăstare, prin nivelul lor de trai, dacă el creşte atunci libertatea e mai mare. Ţinând cont de aderarea Moldovei la UE, toţi moldovenii ar avea nevoie de o percepţie a libertăţii mai mare, ca să analizeze această posibilitate pe care o au ei acum şi cred că toţi ar vrea să atingem unele valori europene. Le-aş dori succes moldovenilor şi unitate, pentru că asta ne lipseşte mai mult”, a mai spus Mihai Amihălăchioaie.

  • mihai amihalachioaie despre libertare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.