Anatolie Topală: Oferim 200 de mii de lei pentru tinerii care aleg să activeze în domeniul educației

Sprijin din partea statului pentru tinerii care-și doresc să activeze în domeniul Educației. Ministrul educației și cercetării Anatolie Topală spune că pentru tinerii specialiști indemnizația de 40 de mii de lei pe an, oferită până acum în primii trei ani de activitate, va fi oferită în primii cinci ani. De asemenea, tinerii care au ales să activeze în domeniul educațional vor beneficia de suport la plata chiriei și facturilor în primii cinci ani de muncă. Prevederile de regăsesc în proiectul de modificare a Codului Educației, aprobat de Parlament în prima lectură, notează IPN.

Ministrul educației și cercetării spune că
perioada în care tinerii specialiști angajați în sistemul educațional vor beneficia de facilități din partea statului va fi extinsă de la trei la cinci ani. Astfel, absolvenții instituțiilor de învățământ superior vor primi indemnizații în valoare de 200 de mii de lei, iar tinerii care au absolvit instituțiile de învățământ profesional tehnic, vor ridica o indemnizație de 160 de mii de lei.

„Ne dorim să încurajăm tinerii să vină în domeniul Educației. Extindem perioada de acordare a indemnizației anuale pentru tinerii specialiști din domeniul educației până la cinci ani. Acum, în fiecare an, în primii trei ani de activitate, absolvenții profesiilor pedagogice care sunt repartizați în instituțiile de învățământ beneficiază de o indemnizație anuală în valoare de 40 de mii de lei. Dorim să extindem această perioadă până la cinci ani. Suma acestor indemnizații va crește până la 200 de mii de lei. De asemenea, extindem perioada de la trei la cinci ani, în care tinerii specialiști din sate și orașe beneficiază de compensații pentru închirierea spațiului locativ, consumul de energie termică și electrică”, a spus Anatolie Topală în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

De asemenea, experiența învățământului dual aplicată în instituțiile de învățământ tehnic va fi extinsă și în universități. Potrivit ministrului, sistemul dual de învățământ oferă tinerilor oportunități sporite de a-și găsi un loc de muncă acasă.

„De asemenea, deschidem posibilitatea pentru instituțiile de învățământ superior de a implementa învățământul dual. La nivelul învățământului profesional tehnic această formă de învățământ s-a dovedit a fi una foarte benefică atât pentru elevi, cât și pentru viitorii angajatori ai elevilor. Astfel, asigurăm și o instruire calitativă, dar și oferim mai mari șanse de angajare în câmpul muncii”, a spus ministrul educației și cercetării.

Învățământul dual reprezintă o formă alternativă de studii în care 30% din procesul educațional are loc în sălile de curs, iar 70 % - în practică, în cadrul diferitor companii care implementează acest sistem.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.