Ziua Națională a României sărbătorită la Chișinău printr-un șir de evenimente

Ziua Națională a României și aniversarea a 101-u de la Marea Unire a fost marcată la Chișinău printr-un șir de acțiuni. Bustul poetului-academician, Dumitru Matcovschi, fost dezvelit pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. La eveniment au participat oameni de cultură, politicieni, dar și persoane care l-au cunoscut și îi admiră opera, transmite IPN.

,,Oamenii rămân să fie slăviți de generațiile care urmează prin munca lor, dragostea de neam și de patrie. Să luăm aminte cuvintele marelui Matcovschi ,,Bucurați-vă prieteni de prieteni și de frați", a declarat primarul general al capitalei, Ion Ceban, după dezvelirea bustului.

Lucrarea a fost realizată de sculptorii Victor Macovei, Ruslan Tihonciuc și arhitectul Victor Vieru. Echipa de artiști a fost selectată de Primăria Chișinău, în baza unui concurs municipal deschis. Cheltuielile pentru realizarea conceptului și instalarea obiectivului, în valoare de 480 mii lei, inclusiv 283 mii lei pentru confecționarea bustului, au fost acoperite din sursele bugetului municipal.

De 1 decembrie, Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat din Moldova, dar și alte formațiuni unioniste, au depus flori la Monumentul domnitorului Ştefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, ca „simbol al unirii”, și au felicitat românii de pretutindeni cu prilejul Zilei de 1 decembrie.

Potrivit liderului PL, Dorin Chirtoacă, „prin ceea ce se întâmplă astăzi, vom avea punctul de renaștere a mișcării unioniste din Moldova”. Potrivit lui, a venit vremea să avem o mișcare unionistă care să ducă până la capăt lupta pentru reîntregirea neamului, lupta pentru unire, în așa fel încât să fie dat jos hotarul de la Prut.

Tot de ziua României, Asociația „Generația Unită” a organizat un marș de la Monumentul lui Ștefan cel mare și Sfânt, spre clădirea Sfatului Țării, de pe strada Alexei Mateevici, locul unde s-a votat „unirea pe vecie” cu România. Participanții la marș au cerut unirea celor două maluri ale Prutului ca fiind singura soluție pentru o viață mai bună.

De Ziua Națională a României, președintele Igor Dodon, în numele cetățenilor Republicii Moldova și al său personal, l-a felicitat pe omologul său român, Klaus Iohannis, dorindu-i urări de bine, pace și progres pentru poporul român. Președintele a remarcat că astăzi „relațiile dintre Republica Moldova și România se dezvoltă plenar în spiritul respectului reciproc și al atașamentului față de valorile comune, iar parteneriatul strategic este în continuă ascensiune”. El a menționat că Moldova este deschisă în a sprijini „avansarea agendei bilaterale în domeniile de interes mutual” și a exprimat „dorința sinceră de valorificare deplină a legăturilor dintre ambele state”.

1 decembrie marchează Ziua Națională a României și 101 ani de la Marea Unire, după ce în 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.