Ziua internațională a copilului rămâne în acest an lucrătoare

Anul acesta, ziua de 1 iunie, când este marcată Ziua internațională a copilului, va fi lucrătoare. Precizările sunt făcute într-un comunicat de presă remis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

Autoritatea subliniază că, potrivit Codului Muncii, care reprezintă actul normativ de bază în reglementarea raporturilor de muncă, ziua de 1 iunie nu este prevăzută ca zi de sărbătoare nelucrătoare. În anii precedenți, au fost adoptate hotărâri de Guvern prin care ziua de 1 iunie era declarată zi de odihnă, cu recuperarea acesteia în una din zilele de sâmbătă.

Ministerul mai precizează în comunicat că salariații din sectorul bugetar au de recuperat 22 de zile declarate libere prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, impuse de situația epidemiologică din țară.

În dimineața zilei, deputatul Platformei DA, Liviu Vovc,  a anunțat că a făcut un demers către Guvern prin care a solicitat, în regim de urgență, să identifice soluții pentru a declara ziua de 1 iunie din acest an zi liberă. Parlamentarul notează că, Potrivit hotărârii Parlamentului din 2016,  ziua de 1 iunie este zi de sărbătoare nelucrătoare.  „Consider că este importantă modificarea Codului Muncii, dar acest lucru necesită mai mult timp, inclusiv convocarea ședinței plenare a Parlamentului”, precizează Liviu Vovc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.