Ziua de naștere a președintelui Azerbaidjanului Ilham Aliev. Descendenții vor spune despre el „Marele Suveran”

Astăzi este ziua de naștere a președintelui Azerbaidjanului, comandantul suprem al forțelor armate Ilham Aliev. Șeful statului împlinește 59 de ani.

Datorită lui Ilham Aliev, calităților sale de conducere, minții strălucite și forței, astăzi Azerbaidjanul a devenit o țară puternică, cu instituții de stat puternice în ceea ce privește economia, politica și sfera militară. Moștenitorul politic al liderului național al poporului azer, Heydar Aliev, Ilham Aliev și-a continuat cursul prin întărirea și ridicarea țării. Cel mai important lucru s-a întâmplat acum și a coincis cu ziua lui de naștere. Ilham Aliyev a înapoiat mândrie, onoare, demnitate și ținuturi native poporului azer. În 44 de zile, comandantul-șef suprem a expulzat invadatorii și a câștigat războiul patriotic pentru Karabah, restabilind integritatea teritorială a Azerbaidjanului, făcând ca visul persoanelor strămutate să revină în țările lor natale sa se implineasca. Azerbaidjanul sub conducerea lui Ilham Aliyev a obținut o victorie convingătoare nu numai pe câmpul de luptă, ci și în planul politic și în spațiul informațional, iar astăzi trece printr-o perioadă grandioasă din istoria sa glorioasă.

În mod surprinzător, Ilham Aliyev, poate unul dintre puținii din istoria țărilor post-sovietice, a reușit să se ridice deasupra autorităților, preluând rolul de arbitru și judecător corect. Aliev a mărturisit întotdeauna două valori imperative: dreptatea și demnitatea. Astfel, era aproape de oameni. Azerbaidjanul a iubit întotdeauna și încă iubește un președinte drept și apropiat de popor. Și ceea ce este important, are încredere în el, în deciziile sale. Prin urmare, fără ezitare și până la urmă, soldații au mers să apere Karabah, erau siguri de victorie pur și simplu.

 Liderul azerbaidjan, un om de stat experimentat și cu multă perspectivă, a cărui politică este de a proteja interesele naționale, tine parte de dragostea și respectul compatrioților din întreaga lume, deoarece în spatele fiecărei decizii sale, la fiecare pas există o dorință sinceră de a apara Patria și poporul. Cu el, oamenii asociază dezvoltarea globală a Azerbaidjanului, bunăstarea și securitatea lor, un viitor sigur și luminos pentru copiii lor.

Pe lângă un succes extraordinar în sfera militară, liderul azer a ridicat economia țării. Multe proiecte au fost implementate în acest domeniu, care astăzi au făcut din Azerbaidjan țara cu cea mai mare putere de cumpărare din Caucaz. De asemenea, statul are cel mai stabil sistem de pensii. Aliyev a oferit în general cetățenilor stabilitatea financiară atât de necesară. Strategia petrolieră a lui I. Aliyev creează una dintre cele mai fiabile securități financiare pentru țară - Fondul petrolier. Iar cele trei crize globale care au zguduit structura economică a lumii (inclusiv pandemia!) Nu au provocat scenariul apocaliptic al dezvoltării prezis de sceptici în Azerbaidjan. Deja la începutul guvernării lui Aliyev, Azerbaidjanul se transformă într-una dintre cele mai puternice țări cu hidrocarburi din lume. Astfel, Azerbaidjanul a devenit cel mai mare investitor străin în Turcia fraternă. Acestea sunt conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan, conducta de gaz Baku-Tbilisi-Erzurum și una dintre cele mai mari întreprinderi industriale din Turcia - rafinăria de petrol Star de lângă Izmir și, în ultimii ani, conducta de gaz TANAP. Datorită TANAP Azerbaidjanul a devenit cel mai mare exportator de gaze către Turcia. Acesta este atât un proiect, un concept și o investiție inițială. Este sigur să spunem că TANAP a salvat ideea coridorului sudic de gaz.

Și acum, după victoria din Karabakh, se vor deschide noi perspective economice atât pentru Azerbaidjan, cât și pentru vecinii săi. Și acesta este un alt motiv de bucurie și recunoștință față de președinte.

Pe baza celor de mai sus, putem spune cu încredere că istoria va spune despre Aliev: mare suveran!

Ilham Heydar oglu Aliyev s-a născut la 24 decembrie 1961 în orașul Baku. În 1977-1982 a studiat la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova. După absolvirea MGIMO, în 1982 a intrat la școala postuniversitară a acestui institut. În 1985, după ce și-a susținut teza, a primit gradul de candidat la științe istorice și în 1985-1990 a predat la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova.

În 2001-2003, a condus delegația Milli Mejlis a Republicii Azerbaidjan la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În ianuarie 2003, a fost ales vicepreședinte al Adunării parlamentare a Consiliului Europei și membru al Biroului APCE.

La 4 august 2003, după aprobarea Milli Mejlis, a fost numit prim-ministru al Republicii Azerbaidjan. La 15 octombrie 2003, Ilham Aliyev a fost ales președinte al Republicii Azerbaidjan. Apoi a fost reales de trei ori, de fiecare dată câștigând de la 83 la 86% din voturi. Președintele Ilham Aliyev este președintele Noului Partid Azerbaidjan. Vorbește fluent limba azeră, rusă, engleză, franceză și turcă. Căsătorit. Are trei copii.

     Ambasador extraordinar și plenipotențiar
      al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova
      E.P. Domnul Gudsey Osmanov

----------

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.