Zinaida Gribincea: Dialogul PSRM și PAS a eșuat pentru că nu s-a dorit ca lupta cu corupția să fie pusă în paranteze

Dialogul dintre PSRM și PAS a eșuat, pentru că nu a existat interes pentru negocieri. Negocierile ar rezolva o parte din probleme, dar nu toate. În ultima campanie electorală au avut loc distorsionări în comunicare, s-au depășit anumite limite, au fost atacuri la persoană, care au complicat comunicarea ulterioară, a opinat Zinaida Gribincea, expert în psihologie, jurnalism și comunicare, la dezbaterea publică: „PSRM și PAS, două fracțiuni parlamentare de care depinde depășirea crizei politice. De ce este blocată comunicarea între  ele?”.

Potrivit Zinaidei Gribincea, dialogul a eșuat și pentru că cele două formațiuni politice au abordări diferite privind gradul de profunzime și transparență al negocierilor, „or, Maia Sandu nu vrea să pună „în paranteze” anumite aspecte, cum ar fi lupta cu corupția, preferând ca acest aspect să fie cu rezultat pentru societate”.

Experta a menționat că negocieri nu au reușit și pentru că se mizează pe emoții, pe polarizarea societății. „Dialogul ar trebui, logic, să se producă între fracțiuni, dar și dintre Igor Dodon și Maia Sandu. La moment, dacă fiecare fracțiune și-ar dori să-și asume responsabilități pentru modul de ieșire din criză, lucrurile s-ar schimba, dar nu se dorește acest lucru, pentru că unii politicieni se tem că se vor schimba anumite lucruri în politica internă și externă. E vorba și de niște perspective, care nu sunt conturate la moment”, a subliniat Zinaida Gribincea.


Ea este părere că unii politicieni au nevoie de o cultură a comunicării mai înaltă, pentru a ajunge la acțiuni constructive. În același timp, și societatea are nevoie de mai multă cultură politică și activism cetățenesc, în special atunci când e vorba de mari probleme nesoluționate. „E nevoie de o poziție tranșantă, atunci când e vorba de viitorul țării”, a relevat expertul în psihologie, jurnalism și comunicare.

În opinia expertei, alegerile parlamentare anticipate sunt o opțiune pentru ieșirea din criză politică, deși, în perioada de pandemie COVID-19 și în criză economică, cetățenii privesc diferit anticipatele.

Dezbaterea publică „PSRM și PAS, două fracțiuni parlamentare de care depinde depășirea crizei politice. De ce este blocată comunicarea între ele?”, este ediția a 173-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de către Agenția de presă IPN. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.