Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2020, inaugurate la Chișinău

Cetățenii sunt îndemnați să descopere istoria, diversitatea și semnificația patrimoniului cultural al Republicii Moldova, în cadrul activităților preconizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția 2020. Cu acest prilej, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării lansează și campania de sensibilizare a publicului larg cu privire la necesitatea păstrării patrimoniului cultural, cu genericul: „Arheologia patrimoniului”, transmite IPN.

În colaborare cu Rezervația cultural-naturală „Orheiul vechi”, câteva muzee, Agenția Națională Arheologică și Centrul Național de Promovare și Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial, vor fi organizate campanii de sensibilizare în nouă localități care au obiective de patrimoniu de importanță națională. Pe lângă apelul la susținerea campaniilor de salubrizare din jurul acelor obiective, vor fi organizate sesiuni de instruire pentru publicul larg cu participarea unui număr limitat de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de combatere a răspândirii infecției cu noul tip de coronavirus.

Startul campaniei se va da la Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, cu implicarea Asociației Green Caritas. Voluntarii asociației și localnicii vor colecta deșeurile de pe teritoriul Rezervației, fiind însoțiți de către studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Facultatea Arte Plastice și Design, care, pe parcursul Zilelor Europene ale Patrimoniului, vor da o a doua viață deșeurilor, transformându-le în obiecte de artă. Campania va continua în localitățile Văleni, Slobozia Mare, Crihana Veche, Cheile Butești, Cobani, Climăuții de Jos, Vadul lui Rașcov, Mateuți.

Ministrul educației, Igor Șarov, a menționat, într-o conferință de presă, că a devenit o tradiție în Republica Moldova ca, în luna septembrie, să fie marcate Zilele Europene ale Patrimoniului, împreună cu alte 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene. „Diversitatea moștenirii culturale are potențialul de a oferi soluții creative la problemele contemporane, oferindu-ne noi idei pentru a crea o zi de mâine mai bună. Astfel, pentru a aduce patrimoniul cultural mai aproape de copii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a inclus un modul dedicat educației prin cultură în cadrul cursurilor școlare”, a subliniat oficialul.

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o inițiativă a Consiliului Europei, din anul 1985, prima ediție desfășurându-se în Franța. Din 1999, şi Uniunea Europeană s-a implicat în celebrarea acestora, iar sloganul permanent a devenit: „Europa, un patrimoniu comun”.

Programul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția 2020, poate fi vizualizat pe pagina Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.