Zdenek Krejci: Guvernul ceh a declarat Moldova stat prioritar în cooperarea pentru dezvoltare

Ambasadorul Cehiei la Chișinău, Zdenek Krejci, susține că se bucură de faptul că Guvernul ceh a declarat Republica Moldova țară prioritară în ceea ce privește cooperarea pentru dezvoltare, pentru perioada următoare – 2018-2023. „Sperăm că evoluția politică de după alegerile parlamentare din februarie va face reală utilizarea tuturor posibilităților ce rezultă din această concluzie”, a declarat oficialul în cadrul evenimentului de celebrare a Zilei Naționale a Republicii Cehe, citat de IPN.

„Acest eveniment este o ocazie de a evalua dezvoltarea relațiilor dintre națiunile noastre pe parcursul ultimului an. Sunt bucuros să pot spune că, în ciuda situației puțin favorabile – alegerile parlamentare în Republica Cehă, perioada preelectorală, dar și alte evenimente serioase la fel ca și în Republica Moldova – dialogul fructuos a continuat la diferite niveluri. Ne bucurăm că, în pofida turbulențelor politice, schimburile comerciale sunt în creștere rapidă, atât importurile din Republica Cehă, cât și exporturile din Republica Moldova sunt în creștere considerabilă”, a menționat diplomatul.

Zdenek Krejci afirmă că anul 2018 este un an foarte special pentru cehi. „Celebrăm o sută de ani de la formarea statului nostru modern. Este un eveniment important, chiar dacă cehii au o lungă tradiție a statalității lor. Practic toate statele care au fost înființate în Europa în acel an există și în prezent. Dar dezvoltarea dintre 1918 și 2018 a fost adesea foarte dramatică. Republica Cehoslovacă de înainte de război și-a încetat existența printr-o ocupație nazistă în 1939. Ne-am recâștigat independența în 1945 prin eliberare de către armatele sovietică, cu participarea importantă a trupelor Armatei Române, și americană, dar am pierdut-o din nou ca urmare a loviturii de stat comuniste din 1948. În anii 60 am încercat să reformăm statul comunist în unul democrat și socialist, dar acest efort s-a încheiat prin suprimarea „Primăverii de la Praga” din anul 1968. Și am fost forțați să trăim în perioada stagnării socialismului încă 21 de ani până la „Revoluția de catifea” din 1989”, a notat diplomatul ceh.

Ambasadorul a menționat că, în anul 1992, slovacii și cehii au decis să-și creeze propriile lor state, însă majoritatea consideră că Cehoslovacia nu era ceva ce trebuia atunci distrus, ci reprezintă o temelie pe baza căreia aceste state s-au dezvoltat în continuare în circumstanțe noi. Relațiile actuale sunt excelente. Zdenek Krejci susține Cehia își dorește să fie un loc pentru întâlniri între prieteni din toate domeniile, dar cu experiențele care au fost câștigate în trecut, nu își dorește să fie o punte peste care să treacă cu pași greoi toată lumea.

„Dorim să fim o parte a emisferei vestice democratice și prospere. Am vrut să ne îmbunătățim securitatea, prin urmare am aderat la NATO. Am vrut să ne îmbunătățim bunăstarea și influența noastră politică și economică, acționând în strânsă cooperare cu națiuni asemănătoare, astfel am aderat la Uniunea Europeană. Nu vrem să impunem aceste decizii nimănui, dar suntem gata să împărtășim experiența noastră și să transmitem cunoștințele despre succesele și eșecurile pe care le-am avut pe parcursul anilor”, a mai spus ambasadorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.