Votat: Privații vor avea acces doar la servicii de transport feroviar de marfă sau pasageri

Codul transportului feroviar a fost votat de deputați astăzi, 23 septembrie, în primă lectură. Potrivit proiectului, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de către operatori privați. Autorii proiectului precizează că implementarea noului Cod va elimina monopolul întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare, transmite IPN.

„Repet în mod special pentru cetățeni, statul va fi și în continuare unicul proprietar al infrastructurii feroviare. Privații vor avea acces doar la servicii de transport de marfă sau pasageri, în cazul în care va fi o astfel de cerere. În același timp, se vor stabili reguli concrete privind aportul statului în privința dezvoltării infrastructurii feroviare”, a declarat în plenul Parlamentului viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale.

Statul va avea dreptul să examineze posibilitatea compensării unor cheltuieli și investiții efectuate de operatorii de transport feroviar de pasageri. Vor fi stabilite mecanisme mai riguroase de protecție a drepturilor pasagerilor, astfel asigurând calitatea  serviciilor de transport.

Proiectul prevede și instituirea Autorității Feroviare ca organ de monitorizare a sectorului. Instituția va implementa și realiza politicile în domeniul transportului feroviar și va garanta siguranța feroviară. Autoritatea va deține atribuții de control, va emite autorizații de transport feroviar întreprinderilor feroviare și permise pentru mecanicii de locomotivă. De asemenea, va efectua certificarea și autorizarea siguranței în domeniu.

Proiectul Codului transportului feroviar urmează să fie examinat și votat în lectură finală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.