Vot final pentru trecerea TRM sub control parlamentar

Deputații au votat, în lectură finală, proiectul care prevede revenirea Companiei publice „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar, așa cum a fost până în anul 2019. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și cei din Partidul politic Șor au votat împotrivă, transmite IPN.

Mandatul tuturor membrilor Consiliului de supraveghere și dezvoltare, a directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali adjuncți încetează de drept la data intrării în vigoare a prezentei legi. Numirea directorului general al furnizorului public național de servicii media va fi făcută de Parlament, la propunerea Consiliului de Supraveghere.

Serviciul comunicare și relații internaționale al Companiei publice „Teleradio-Moldova”  a emis un comunicat de presă în care face trimitere la o scrisoare semnată de Noel Curran, directorul general al Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER), în care este exprimată îngrijorarea cu privire la propunerea de lege pentru modificarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale. În opinia UER, modificările au potențialul de a duce la subordonarea politică a organelor de conducere și supraveghere ale TRM și amestec direct în politica sa editorială.

„Considerăm că amendamentele propuse pentru a implica direct Parlamentul în numirea și demiterea (din motive ample și nedefinite) a directorului general este un pas înapoi în asigurarea autonomiei și independenței TRM. În plus, o nouă putere a Parlamentului de a demite întregul organism de supraveghere (Consiliul de supraveghere și dezvoltare) în fiecare an prin respingerea raportului anual de activitate ar pune în mod inevitabil TRM sub și mai multă presiune politică”, sunt argumentele menționate în scrisoare, citate de TRM.

Scrisoarea ar fi fost transmisă către Biroul permanent al Parlamentului și Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Întrebat despre acest lucru în plen, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că o astfel de scrisoare, deocamdată, nu a ajuns la Biroul Permanent. Respectiv, nu a putut fi examinată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.