Vot final pentru Legea cu privire la organizațiile necomerciale

Legea cu privire la organizațiile necomerciale a fost votată unanim joi, 11 iunie, în lectură finală. Dezbaterile asupra proiectului de lege au durat câteva ore, fiind nevoie și de convocarea Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități. Comisia a dezbătut amendamentele propuse după data de 28 mai, iar în plen, deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, care este și președintele Comisiei, a anunțat că s-a renunțat la mai multe amendamente propuse, transmite IPN.

Deputații au votat un amendament care prevede că, în campania electorală, organizațiile necomerciale nu vor putea presta servicii și nu vor putea susține, material sau gratuit concurenții electorali. De asemenea, nu vor putea face agitație electorală. Totodată, organizațiile necomerciale vor putea întreprinde acțiuni de promovare a alegerilor, vor putea organiza dezbateri și vor putea monitoriza campania electorală și alegerile, în condițiile stabilite de Codul Electoral.

Proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale a fost înregistrat în Parlament pe 3 aprilie 2018. Acesta a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justiției în 2016, din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile.  Proiectul a fost supus repetat consultărilor publice de către Ministerul, având toate avizele necesare. Proiectul a fost votat în prima lectură la 3 mai 2018, iar la 28 mai 2020, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a propus adoptarea proiectului în lectură finală.

Legea simplifică înregistrarea organizațiilor necomerciale, inclusiv prevede înregistrarea gratuită a acestora, înlătură structura rigidă de organizare internă impusă de legislația actuală. Proiectul limitează posibilitățile autorităților de a exercita presiuni asupra ONC și exclude limitările nejustificate pentru fondarea ONC de către anumite categorii de persoane. La fel, documentul instituie interdicția absolută pentru ONC de a susține candidații în alegeri și stabilește limite clare privind relațiile dintre acestea și partidele politice. Proiectul, de asemenea, instituie legislația cadru privind finanțarea sau susținerea de către stat a ONC.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.