Vot final în Parlament: Sintagma „limba română” va fi introdusă în toate legile

În toată legislația Republicii Moldova sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul care prevede acest lucru, transmite IPN.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

În termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoarea legii, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul Muncii, va fi numită „Limba română”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări legislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
 
Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură de 58 de parlamentari. În timpul votului, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au afișat pancarte cu inscripția „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”, „Poporul este suveran, PAS este tiran” etc. Anterior, socialiștii au declarat că se vor adresa Curții Constituționale în legătură cu acest proiect de lege.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.