Volum autobiografic al maestrului Eugen Doga „Viața mea așa cum a fost să fie”

La Chișinău a fost lansat volumul autobiografic al maestrului Eugen Doga: „Viața mea așa cum a fost să fie”. Publicația a apărut cu susținerea financiară a Primăriei Chișinău, în contextul celor 85 de ani de la nașterea compozitorului. Lansarea a întrunit personalități din domeniul culturii, iar Orchestra municipală de Cameră ,,Camerata Chișinău”, în frunte cu dirijorul Mihai Amihalachioaie, a prezentat un recital de muzică clasică, transmite IPN.

Prezentă la eveniment, viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a remarcat că anul acesta, care a fost declarat Anul lui Eugen Doga, vor fi desfășurate mai multe proiecte. Cartea „Viața mea așa cum a fost să fie” este o realizare deosebită, care în opinia sa, cu siguranță va continua cu alte volume.„E foarte surprinzător și foarte frumos cum maestrul a înșirat literele, ca și notele muzicale pe portativ sau pe filele cărții pe care ne-a prezentat-o „Viața mea așa cum a fost să fie”. Mulțumim, maestre, pentru această posibilitate de a pătrunde în tainele trăirilor, tainele copilăriei dumneavoastră, în tainele devenirii unui geniu. Cu siguranță e foarte valoroasă această carte, cu siguranța va putea servi pentru unii copilași care vor avea ocazia să citească, cum e să devii un geniu”, a notat Angela Cutasevici.

Poetul și scriitorul Ion Hadârcă a menționat că în această carte poate fă găsit totul – istoria, zbuciumul sufletesc, căutările, interpretările a ceea ce este omul pe pământ, ce este acest basarabean. „Maestrul Eugen Doga face parte din categoria celor care sunt tare ca nuca, greu de descifrat. Domnia sa pune imediat o ștachetă foarte înaltă, așa cum am auzit debutul acestei lansări. Și trebuie să meriți să te ridici, nu să cobori. Noi avem suficienți artiști care fac tot posibilul ca să ne coboară în mediocritate, în obișnuit, în banal. Maestru ne înalță și ne înalță. Această carte va rămâne în patrimoniul național ca un exemplu de îndemn la șlefuire de sine”.Potrivit scriitorului Vladimir Beșleagă, cartea este lucrare divină, iar cuvântul suflarea divinității. El a menționat că această carte este produsul sau chiar testamentul pe care îl lasă marele artist pentru generațiile care vin.

Directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a declarat că această carte este scrisă într-un limbaj poetic, așa cum se cuvine să se scrie despre natură. „M-a mișcat foarte mult modul și tandrețea de a vorbi despre mamă. Și eu am fost foarte legat de mamă, așa cum suntem toți copiii, dar dumneavoastră descrieți într-un mod deosebit. Noi, prin ceea ce găsim în cartea, ne îndreptăm și spre copilăria noastră, spre trăirile noastre”, a notat Tudor Zbârnea.„Este o operă valoroasă în care ne regăsim cu toţii, o carte complexă, unde cu mare iscusinţă Cetățeanul de Onoare al municipiului Chișinău, Eugen Doga, a înşirat literele ca şi notele muzicale pe portativ. Aici găsim amintiri din copilărie, schiţe din istorie, zbuciumul sufletesc al poetului, amintirile, trăirile şi căutările acestuia. Cu siguranţă volumul autobiografic al lui Eugen Doga „Viața mea așa cum a fost să fie” va rămâne în patrimoniul naţional”, a precizat primarul capitalei, Ion Ceban, într-un mesaj transmis cu ocazia lansării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.