Vladislav Gribincea: Întregul proces al evaluării judecătorilor și procurorilor va dura 3-4 ani

Există riscul ca pre-vetting-ul și evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor să lase sistemul fără oameni. O spune președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, potrivit căruia întregul proces de curățare a sistemului va dura până la 4 ani. În același timp, reprezentanții Blocului PCRM-PSRM spun că o astfel de reformă fundamentală trebuia să se bucure de consens politic în Legislativ, însă guvernarea a ignorat orice inițiativă venită din partea opoziției, notează IPN.

Reprezentanții opoziției parlamentare spun că deși au contestat la Curtea Constituțională legea privind evaluarea candidaților la funcția de membru CSM și CSP, și-au delegat un reprezentat în comisia de evaluare. Deputatul socialist Vasile Bolea spune că astfel opoziția va monitoriza buna desfășurare a procesului de preselecție.

„Noi am delegat un reprezentant al opoziției în această comisie de pre-vetting. Noi vom monitoriza cum va activa această comisie. Reprezentantul pe care l-am delegat va veghea ca toate procedurile să aibă loc în conformitate cu legea, să nu se întâmple așa că viitorii candidați la funcția de membru CSM sau CSP se îngălbenesc brusc. Pentru asemenea exerciții e nevoie de un consens larg politic. În Albania a existat consens larg și reforma a început de la modificări în Constituția țării, modificări susținute aproape unanim în Parlament. La noi, de fiecare dată este ignorată opoziția”, a spus Vasile Bolea în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

În același timp, reprezentanții societății civile spun că întregul proces de curățare a sistemului justiției va fi unul anevoios, care va dura mai mulți ani. Președintele Centrului de Resurse Juridice spune că pre-vetting-ul, adică evaluarea candidaților la funcția de membru CSM și CSP s-ar putea finaliza până la sfârșitul acestei veri, însă mult mai îndelungată va fi perioada de evaluare a judecătorilor și procurorilor.

„Comisia va trimite candidaților o solicitare de a-și deschide averea și toate cheltuielile din ultimii 5 ani, de asemenea comisia va verifica averea candidaților din ultimii 15 ani. De asemenea, se va verifica ce fel de hotărâri au dat acești judecători. Comisia va veni cu o hotărâre prin care va spune dacă persoana este sau nu demnă de a fi în lista candidaților. La sfârșitul lunii august, va fi clar cine a trecut și cine nu a trecut preevaluarea. Există riscul că noi nu vom avea oameni care să ia locul celor care vor pleca din sistem și al doilea risc este că acest proces al vetting-ului se va lungi o perioadă de timp, cred că va dura cam 3-4 ani”, a spus Vladislav Gribincea.

Comisia de pre-vetting este compusă din șase membri numiți de Parlament, dintre care trei au fost recomandați de partenerii internaționali de dezvoltare care acordă asistență tehnică Republicii Moldova. Entitatea și-a început activitatea în luna aprilie. Membrii comisiei evaluează candidații la funcția de membru CSP și CSM prin prisma integrității și a profesionalismului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.