Vladimir Bolea: Există pericolul nemulțumirilor după selectarea procurorului general

Deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM, Vladimir  Bolea susține că există pericolul ca după concursul de selectare a procurorului general să existe nemulțumiri în societate pentru că sistemul judecătoresc nu funcționează și acesta este foarte corupt. Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8, transmite IPN.

„Noi trebuie să începem procesul de reformare și atunci toate aceste comisii de selectare a candidaților o să funcționeze”, a afirmat deputatul. Totodată, în opinia lui Vladimir Bolea, dacă s-ar face o evaluare a judecătorilor, după exemplul altor țări, numărul celor care ar continua să lucreze în sistem ar putea fi de mai mult de 50%.

Parlamentarul menționează că actuala coaliție de guvernare va exista atât timp cât există certitudinea că lucrurile se întâmplă corect, inclusiv în ceea ce privește Procuratura Generală. Bolea spune că referitor la cele patru persoane care au ieșit în finala concursului de preselecție au apărut unele suspiciuni.

Deputatul socialist Grigore Novac spune că socialiștii nu au nimic în comun cu acest concurs de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general și nu înțelege de ce li se pun în cârcă mai multe acuzații. „Noi nu am fost și nu suntem implicați în toată istoria asta. Noi am discutat foarte mult în Comisia juridică, am avut foarte mari întrebări vizavi de această comisie de preselecție, dar am zis: „Bine, se dorește? Hadeți să o facem”. În plus, membrii comisiei nu-s afiliați nouă, socialiștilor”, a declarat Grigore Novac.

În opinia parlamentarului, chiar dacă câștigători ai concursurilor sunt oameni pe care cineva nu-i simpatizează, rezultatele acestora nu trebuie anulate. „Nu trebuie să mergem pe formula că dacă a trecut candidatul care nu ne place nouă, hai și vom anula concursurile. Mâine-poimâine nu va participa nimeni la concursurile acestea pentru că nu o să vadă sensul”, a menționat deputatul.

Comisia de preselecție a candidaților la funcția de procuror general a ales patru din 16 candidați: Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Ulterior, prim-ministra Maia Sandu a cerut comisiei de preselectare să verifice de urgență informația publicată în presă și să examineze oportunitatea reevaluării listei scurte „în contextul apariției unor informații noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată pentru concurs”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.