Vlad Kulminski, critic la adresa plăcuțelor neutre: mecanism prost gândit

Vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, critică fosta guvernare care a negociat acordul privind instituirea plăcuțelor neutre pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene. Potrivit oficialului, mecanismul ar fi avut menirea doar de a demonstra progres pe dosarul transnistrean, în condițiile în care Republica Moldova era izolată pe plan internațional. Vicepremierul spune că, în prezent, sunt purtate negocieri, astfel încât să fie permisă trecerea frontierei ucrainene măcar pentru microbuzele și autobuzele cu numere transnistrene, notează IPN.

Solicitarea Chișinăului privind amânarea interdicției de a traversa frontiera ucraineană pentru mașinile cu numere transnistrene nu reprezintă altceva decât o încercare de a-i ajuta pe cetățenii noștri din stânga Nistrului, spune Kulminski. Potrivit vicepremierului, decizia lovește în oamenii simpli care nu au reușit, deocamdată, să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare.

„Nu poate fi vorba despre concesie în favoarea pretinselor autorități de la Tiraspol, a fost o solicitare în favoarea oamenilor simpli. După datele noastre, doar 6000 de proprietari de vehicule și-au schimbat numerele transnistrene în numere neutre, dar numărul mașinilor care ies din regiunea transnistreană este de vreo 20 de mii. Chișinăul este absolut decis de a aplica acest mecanism, chiar dacă a fost un mecanism prost gândit. Scopul plăcuțelor neutre în 2018 era de a prezenta progrese pe dosarul transnistrean, când Republica Moldova era izolată pe plan extern”, a spus Vlad Kulminski în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit vicepremierului, astăzi sunt organizate negocieri la Tighina, cu participarea tuturor părților implicate, iar autoritățile de la Chișinău vor propune ca interdicția să nu fie aplicată microbuzelor, autobuzelor și transportului comercial.

„Acest mecanism nu prevede posibilitatea de a obține plăcuțe neutre pentru maxi-taxi, autobuze și transport comercial. Ideea Chișinăului a fost să avem puțin mai mult timp ca să finalizăm aplicarea acestui mecanism. Vom avea negocieri la Bender, la sediul misiunii OSCE, pe acest subiect. Eu nu sunt foarte fericit de felul cum a fost negociat anterior acordul privind plăcuțele neutre, dar interdicția Kievului este deja în vigoare și noi vom aplica acest mecanism”, a mai spus Kulminski.

Kievul a luat decizia de a aplica, începând cu data de 1 septembrie, interdicția de a traversa frontiera ucraineană pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene. Interdicția a intrat în vigoare, deși autoritățile de la Chișinău au expediat Kievului o solicitare cerând amânarea acestei decizii până la data de 10 ianuarie 2022.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.