Vlad Kulminschi: Autonomia găgăuză nu va fi gestionată de Evghenia Guțul, ci de elitele locale

Se duce o luptă pe viață și pe moarte între autoritățile de la Chișinău și Partidul Șor. O spune fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminschi, potrivit căruia guvernarea de la Chișinău va trebui să ducă această luptă până la capăt, în caz contrar vor exista consecințe grave în cadrul următoarelor alegeri. În același context, Vlad Kulminschi spune că noul bașcan al Găgăuziei este o persoană anonimă, iar toate deciziile în autonomie vor fi luate de elitele locale, notează IPN.

Potrivit fostului vicepremier pentru Reintegrare, noua guvernatoare a Găgăuziei nu are, deocamdată, capacitatea de a gestiona situația din regiune, iar deciziile vor fi luate de elitele locale, prin intermediul noii majorități din Adunarea Populară.

Este important să înțelegem că Evghenia Guțul va fi o persoană nominală, ea nu va gestiona absolut nimic în această regiune. Poate peste un an de zile se vor trezi niște abilități de management în domnia sa și ea va deveni un lider, conducător adevărat al autonomiei. Dar, cel puțin deocamdată, absolut tot ce se referă la autonomia găgăuză va fi gestionat de către elitele locale. Adunarea Populară va fi reformată, e destul de probabil, și acolo va fi construită o majoritate care va gestiona mai multe lucruri în autonomia găgăuză”, a spus Vlad Kulminschi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit fostului vicepremier, lupta dintre Partidul Șor și guvernarea de la Chișinău contribuie la creșterea popularității formațiunii conduse de Ilan Șor. Ultimele sondaje de opinie publică arată că Partidul Șor și-a dublat ponderea în preferințele cetățenilor față de rezultatele alegerilor anticipate din 2021.

Acum aveam de-a face cu o luptă crâncenă pe viață și pe moarte cu Partidul Șor, pentru că acest partid a fost umflat ca un balon și Guvernul de la Chișinău, autoritățile statului, vor trebui să meargă până la capăt, pentru că dacă nu vor face acest lucru, atunci ar însemna că ei și-au creat un concurent electoral foarte puternic, au umflat Partidul Șor și el nu poate fi lăsat cum este la etapa actuală, pentru că asta ar însemna consecințe extrem de neplăcute în cadrul alegerilor”, a mai spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare.

Anterior, Guvernul Republicii Moldova a solicitat Curții Constituționale verificarea constituționalității activității Partidului Șor. Ședința CCM la acest subiect va avea loc la 12 iunie. Potrivit autorităților statului, Partidul Șor încalcă principiile statului de drept și acționează împotriva suveranității Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.