Vlad Filat merge la CEDO cu decizia Curţii Constituţionale

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, s-a adresat la CEDO în privinţa deciziei Curţii Constituţionale, în urma căreia nu a mai putut fi numit în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Declaraţia a fost făcută de către Vlad Filat în cadrul emisiunii  „Politica” de la postul TV7, transmite IPN.

Fostul premier a spus că s-a adresat la CEDO pentru că i-au fost lezate drepturile cetăţeneşti. În context, Vlad Filat, a spus că nimeni nu o să poată să-i interzică să-şi continue activitatea.

Vlad Filat a mai spus că decizia Curţii este una politică şi dacă textul a fost scris de Curte, atunci intenţiile au fost ghidate din afara Curţii. „Nu a fost o lovitură împotriva lui Vlad Filat, ci împotriva Republicii Moldova”, a subliniat fostul premier.

Ex-prim-ministrul a mai spus că în ziua de joi, 25 aprilie, deputatul PDM, Vlad Plahotniuc, a venit la sediul PLDM şi în cadrul discuţiilor, l-a asigurat că nu are nicio implicare în decizia Curţii Constituţionale.

Pe 22 aprilie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul preşedintelui, Nicolae Timofti, prin care Vlad Filat a fost desemnat candidat la funcţia de  prim-ministru. În hotărâre, Curtea a statuat că este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate sau care au fost demise pentru motive de corupţie. Curtea a menţionat că, deşi Guvernul şi-a declarat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, potrivit Moţiunii de cenzură adoptate de către Parlament, în rândul miniştrilor şi altor demnitari există cazuri atestate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.