Vlad Bilețchi: Unirea poate fi realizată în 4-5 ani

Unirea Republicii Moldova cu România este realizabilă într-un termen de 4-5 ani, dacă va exista voință politică atât la Chișinău, cât și la București. O spune liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Vlad Bilețchi. În timpul dezbaterilor electorale realizate de IPN, Bilețchi a menționat că dezideratul Unirii este prioritatea de bază a formațiunii sale pentru a asigura Republicii Moldova dezvoltarea economică din România. De asemenea, Bilețchi spune că Republica Moldova va reuși să combată fenomenul corupției doar atunci când justiția din România va trece Prutul, notează IPN.

Liderul AUR spune că Unirea Republicii Moldova cu România ar putea avea loc într-o perioadă de 4-5 ani, dacă fenomenul unionismului va fi intens promovat și vor fi prezentate cetățenilor avantajele Unirii. Potrivit lui Vlad Bilețchi, Unirea poate avea loc fie prin referendum organizat atât în România, cât și în Republica Moldova, fie prin votul Parlamentelor de la București și Chișinău.

„Unirea va avea loc, cu siguranță, cu mult înaintea integrării europene a Republicii Moldova. Paradoxul este că nu suntem nici măcar potențiali candidați de a depune cerere de aderare la UE, dar nouă ni se vorbește de ani de zile despre integrare europeană. Unirea poate fi realizată în 4-5 ani, dacă vom avea o majoritate parlamentară proromânească și proeuropeană care să nu-i pună piedici”, a spus Vlad Bilețchi, candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Alianța pentru Unirea Românilor.

Potrivit unionistului, dispariția frontierei de la Prut va duce la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova prin majorarea salariilor, pensiilor, îndemnizațiilor sociale după modelul celor din România.

„România este un model de dezvoltare pe care trebuie să-l adopte Republica Moldova. Avem un stat capturat cu hoți și bandiți la guvernare, de aceea în această configurație statală noi nu vom putea repara nimic. De asta propunem modelul României din 1995, Pactul Snagov acolo unde toate forțele politice au convenit că, în pofida tuturor atacurilor, adoptă un singur plan de acțiuni, cel spre Vest, Europa, NATO”, a spus Vlad Bilețchi.

Unirea i-ar asigura Republicii Moldova și reformarea justiției, prin combaterea flagelului corupției, după modelul românesc.

„România este o țară, Republica Moldova este un stat, România ne-a fost mereu alături. Ca să îndreptăm ceea ce au stricat alte state cum ar fi Federația Rusă, trebuie să venim cu ajutor din România. Nu doar să luăm bani din România și ulterior să-i furăm pe aici, dar să vină o guvernare instruită în România, cu modelul DNA care funcționează și care chiar a pus hoții la pușcărie. Noi ne bucurăm că Plahotniuc a luat banii și a fugit și noi pentru asta l-am făcut pe Dodon erou național”, a spus mai Vlad Bilețchi.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, concurentul electoral Alianța pentru Unirea Românilor se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 14.

La cea de-a treia dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală – 2021” au mai participat reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate și reprezentantul Partidului Legii și Dreptății.

La cea de a patra dezbatere electorală IPN, care va avea loc vineri, 2 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: Blocul Electoral „Renato Usatîi”, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.