Victor Chironda: Parcările publice trebuie să fie o prioritate pentru Chișinău

Confortul și siguranța chișinăuienilor sunt foarte mult afectate de haosul care se întâmplă din cauza lipsei parcărilor. Chișinăul are foarte multe mașini și foarte puține locuri de parcare. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Victor Chironda, candidatul Mișcării Social-Politice „Forța Nouă” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, a declarat că parcările haotice din capitală generează accidente, blochează transportul public și împiedică pietonii să se deplaseze liber pe trotuare.

Potrivit lui Victor Chironda, în municipiul Chișinău șoferii nu au unde parca, în același timp pietonii nu au pe unde merge din cauza că trotuarele sunt ocupate de către mașinile parcate neregulamentar. În opinia sa, parcările publice trebuie să fie o prioritate pentru Chișinău. Totodată, „acest lucru trebuie de făcut astfel încât ele să nu transforme orașul într-o parcare gigantică, așa cum este tendința”.

Candidatul susține că parcările pe străzile centrale din oraș trebuie amenajate, clar marcate și pe o perioadă de scurtă durată. La intrările în oraș, unde se intersectează mai multe rute de transport public, trebuie să fie construite parcări multietajate, unde șoferii își vor putea lăsa mașinile pentru toată ziua și vor lua transportul public, folosind tichetul de parcare. Totodată, fiecare curte de bloc trebuie să asigure locuri de parcare suficiente pentru locatari.

Victor Chironda recunoaște că parcările cu plată sunt o chestiune sensibilă pentru moldoveni, însă pentru un transport echilibrat acest lucru este necesar. Candidatul susține că nu este normal ca numărul mașinilor să crească așa de mult, iar oamenii să nu aibă pe unde se deplasa. Victor Chironda afirmă că banii colectați din parcări trebuie să meargă într-un fond municipal, din care să se reinvestească în transport public, infrastructură pietonală, pentru bicicliști.

Mihai Avram, membru al echipei candidatului, a spus că situația cu parcările în orașul Chișinău este rezultatul gestiunii proaste din partea administrației publice locale. La fel, a spus că instrumentele pe care le are astăzi Primăria pentru a gestiona problema parcărilor nu sunt eficiente.

Olga Rujanschi, și ea membră a echipei candidatului, a menționat că este nevoie de un audit al mașinilor parcate neregulamentar pentru a estima numărul parcărilor care trebuie amenajate, care să fie cu plată. Olga Rujanschi a mai spus că în Chișinău ambuteiaje au loc mai ales dimineața, când părinții își duc la școală copiii cu mașinile persoanele. Iar o soluție ar fi autobuzele școlare.

Victor Chironda este numărul șase în buletinul de vot. Mișcarea Social-Politică „Forța Nouă”, pe platforma căruia candidează, este condusă de către fostul ministru al apărării Valeriu Pleşca.

  • Victor Chironda despre parcari
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.