Victimele Pogromului Evreiesc din aprilie 1903, comemorate la Chișinău

Victimele Pogromului Evreiesc din 1903 au fost comemorate astăzi la Chișinău. Conducerea Primăriei capitalei, alături de reprezentanți ai comunității evreiești din Moldova, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și ai organizațiilor internaționale au depus flori la Monumentul din Parcul „Alunelul”, transmite IPN.

Primarul Ion Ceban a condamnat ororile Pogromului din 1903, la care au fost supuși evreii din Chișinău, acum 121 de ani. Edilul a ținut să remarce rolul comunității de evrei din Chișinăul de atunci, care a contribuit semnificativ, alături de populația băștinașă, la dezvoltarea orașului. Ion Ceban a mai spus că autoritățile municipale sunt solidare cu statul Israel și cu poporul evreu în momentele dificile de acum, când s-au produs atentate asupra securității țării. Primarul general și-a exprimat speranța ca aceste cazuri tragice să nu se mai repete niciodată.

Parcul „Alunelul”, locul desfășurării evenimentului, este simbolic pentru comunitatea evreiască, în condițiile când aici anterior a fost un cimitir evreiesc, unde au fost înmormântate și victime ale Pogromului din 1903.

La reabilitarea Parcului „Alunelul”, proiect realizat cu sprijinul României, autoritățile municipale au insistat să fie păstrate toate elementele Monumentului Pogromului din anul 1903, fiind luate în calcul toate recomandările Comunității Evreiești din Moldova.

În zilele Pogromului de la Chișinău, în 6-8 aprilie 1903 (pe stil vechi), au decedat 49 de oameni, circa 500 de persoane au fost rănite, iar o treime din clădirile orașului, ce aparțineau populației de etnie evreiască, au fost avariate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.