Vicepremier la New York: Ne aflăm într-o etapă crucială în călătoria noastră către o Europă mai unită

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, susține că Republica Moldova se află într-o etapă crucială în călătoria către o Europă mai unită și mai prosperă. „Sunt profund recunoscător pentru toți cei care susțin această misiune. Continuăm să colaborăm pentru a realiza progrese tangibile și pentru a construi un viitor mai bun pentru concetățenii noștri”, a declarat vicepremierul în cadrul unui eveniment organizat la New York de USAID, transmite IPN.

Nicu Popescu a participat la evenimentul organizat de USAID cu tema: „Lupta împotriva corupției și oportunitatea de a accelera integrarea europeană a Ucrainei și Moldovei”. Ministrul de externe a punctat progresele pe care Republica Moldova le-a realizat în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, inclusiv pentru combaterea corupției și fortificării statului de drept. De asemenea, oficialul a subliniat importanța sprijinului comunității internaționale în ceea ce privește obiectivul nostru ferm de a adera la Uniunea Europeană.

În marja Adunării Generale a ONU, șeful diplomației moldovenești a avut o întrevedere cu Helga Maria Schmid, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Oficialii au discutat aspecte importante legate de securitatea regională, având în vedere contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, a fost pus în vedere stadiul actual al procesului de reglementare transnistreană și progresele înregistrate în parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană. „Am evaluat și colaborarea Republicii Moldova cu OSCE și instituțiile sale, subliniind importanța continuării misiunii OSCE în țara noastră”, a spus Nicu Popescu.

Ministrul Nicu Popescu a avut o discuție cu Elina Valtonen, ministra afacerilor externe a Republicii Finlanda, în cadrul Adunării Generale a ONU. Oficialul moldovean a exprimat recunoștința pentru angajamentul ferm al Finlandei în susținerea parcursului european al Republicii Moldova și a subliniat importanța sprijinului continuu în această direcție. Diplomații au abordat, de asemenea, teme legate de colaborarea în domeniile securității regionale, energiei regenerabile și dezvoltării durabile.

Vicepremierul Nicu Popescu a prezidat reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), în contextul în care Republica Moldova deține președinția ICE. „Am punctat că aderarea la UE a statelor candidate din cadrul ICE este prioritatea de bază a președinției Republicii Moldova. Aderarea noilor state la UE va aduce beneficii atât pentru cetățenii statelor membre ale ICE, cât și pentru întreaga regiune. De asemenea, discuțiile au evidențiat necesitatea întrunirilor în acest format regional și importanța dialogului multilateral constant, în special, în contextul geopolitic actual”, a notat Nicu Popescu.

Împreună cu miniștrii din cadrul ICE, am discutat și despre importanța proiectelor în curs de implementare și aprobare, inclusiv a celor ce presupun susținerea Ucrainei”, vicepremierul Popescu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.