Veteranii războiului de la Nistru și din Afganistan cer facilități

Veteranii războiului de la Nistru și din Afganistan îndeamnă autoritățile „să se întoarcă cu fața la ei”. Ei cer autorităților să le mărească îndemnizațiile lunare, începând cu 1 ianuarie 2020.

Într-o conferință de presă la IPN, Petru Armanu, veteran, a declarat că actualmente indemnizația este de 100 de lei, „sumă mizeră, care, de când a fost stabilită, niciodată nu a fost indexată”.

Petru Armanu menționează că, pe timpul Guvernului Tarlev, s-a luat decizia ca veteranii care nu dispun de locuință să beneficieze de o alocație de 40 de mii de lei. Suma a fost ridicată de mai puțin de 20% din veterani, nefiind clare după ce criterii au fost selectați beneficiarii.

Veteranii le mai cer autorităților să fie asigurați medical din contul statului și să fie puși pe lista celor care beneficiază gratuit de vaccinuri antigripale. De asemenea, solicită ajutor material pentru construcția sau procurarea locuințelor, dar și acordarea, o dată la doi ani, a biletelor pentru tratament sanatorial.

Un alt veteran, Valeriu Chicu, a spus că sunt necesare și facilități pentru tratamentul stomatologic și alte servicii medicale. Aceasta pentru că veteranii „s-au întors de la război cu traumatisme și boli pe care nu le pot trata cu banii pe care-i primesc lunar de la stat”. De asemenea, sunt solicitate reduceri de tarif la călătoriile în transportul public.

Veteranii așteaptă invitație la dialog din partea autorităților, în următoarea săptămână.

Dacă nu va urma o reacție, vor organiza proteste. Preventiv, o acțiune este fixată pentru 10 octombrie, începând cu ora 09.00, în Piața Marii Adunări Naționale.

  • Petru Armanu despre solicitarile catre autoritati
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.