Veaceslav Negruța: Suma garanțiilor de stat a fost mult mai mare decât suma depozitelor persoanelor fizice în cele trei bănci problematice

Suma garanțiilor de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova în cazul fraudei bancare a fost mult mai mare decât necesarul de a acoperi depozitele persoanelor fizice în cele trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Declarația a fost făcută de expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit lui, după ce a fost emisă prima garanție de stat de 9,5 miliarde de lei, au început mișcările de fluxuri financiare din alte patru bănci către cele trei bănci problematice – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Potrivit lui, este vorba despre miliarde de lei. „Astfel de decizii de a plasa resurse în bănci cu probleme pot avea o singură explicație: doar având certitudinea că vor fi recuperate din resursele respective extrase din Banca Națională”, spune expertul.

Veaceslav Negruța spune că toate elementele fraudei au fost bine coordonate, fiecare element a fost bine sincronizat – când să se întâmple, când să se miște banii din BNM la cele trei bănci, din acele trei bănci fiecare cât va beneficia. „Noi vedem o sincronizare. Era un nucleu care lua toate aceste decizii”, a afirmat expertul. El spune că toată cronologia evenimentelor este indicată în primul raport KROLL.

Expertul susține că o sumă exorbitant de mare a fost extrasă în special din aceste trei bănci comerciale. Doar 13,6 miliarde de lei au plecat în ultimele zile din noiembrie, înainte de alegerile din 2014, din Banca Socială, bani care cu câteva zile înainte de aceasta au fost acumulați la Banca de Economii. „Lipsurile care au fost constatate în aceste trei bănci parțial au fost compensate cu resursele luate de la BNM sub garanții de stat. S-a știut din start că banii înapoi la Banca Națională nu vor reveni. Deci, asta a fost tot un fel de credit neperformant acordat de BNM, care tot ar trebui să dea niște răspunsuri”, afirmă Veaceslav Negruța.

În luna noiembrie se împlinesc patru ani de la decizia statului de a garanta creditele de urgență acordate de către BNM băncilor insolvabile Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.