Vasile Bolea – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Vasile Bolea candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului politic Renaștere.

S-a născut pe 27 octombrie 1982 în municipiul Chișinău. Este căsătorit și are doi copii.

În perioada anilor 2000-2004 a studiat la Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, Catedra de drept, specialitatea – Drept economic. În următorul an a obținut gradul de magistru în drept, Dreptul antreprenoriatului în cadrul Academiei.

În 2006 a fost jurist în compania mixtă moldo-germană „T.Schmidt Landbau”. În perioada 2006-2009, a acordat servicii juridice în baza de contracte de prestare a serviciilor juridice. În aceeași perioadă a fost sportiv profesionist, maestru în rugby de clasă internațională, membru Lotului Republicii Moldova la Rugby, medaliat cu bronz la Campionatul European la rugby (Moscova 2007).

Între anii 2010-2012 a fost jurist superior la Spitalul clinic municipal nr. 4. Din 2009 și până în 2010 a fost avocat stagiar în BIA „Barrister Service”. Începând cu 2011 și timp de mai mulți ani a fost șeful Departamentului Juridic în cadrul Fundației de Binefacere „Soluția”. Totodată, în perioada anilor 2011-2014 a activat în calitate de jurist principal în cadrul Agenției de presă de stat „Moldpres” (Monitorul Oficial).

Vasile Bolea a devenit deputat după alegerile parlamentare din 2014, fiind ales pe listele Partidului Socialiștilor. Alte două mandate de deputat le-a obținut la scrutinul parlamentar din 2019, pe listele PSRM, și la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021 – pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. În luna mai 2023, Vasile Bolea a fost exclus din fracțiunea BCS, fiind exclus și din PSRM de către Comitetul executiv al partidului. Aceasta după ce presa a scris că el, împreună cu un alt coleg, au zburat la Tel Aviv, Israel, unde stă și Ilan Șor. În aceeași perioadă, Bolea a anunțat că aderă la Partidul politic „Renaștere”, urmându-i pe alți foști socialiști.

Pentru anul 2022, candidatul declară salarii de la Parlament în mărime de peste 239 de mii de lei. Soția declară salarii de aproape 262 de mii de lei de Agenția informațională de stat „Moldpres”. Vasile Bolea a mai beneficiat de indemnizații și compensații de la Parlament în mărime de peste 245 de mii de lei. Soția a primit peste 70 de mii de lei din locațiunea unui bun imobil, dar și 12 800 de lei și peste 2 mii de euro – indemnizații, inclusiv pentru îngrijirea copilului.

În declarație mai este indicat un teren extravilan dobândit în 2022, valoarea declarată a căruia este de 72 de mii de lei. Familia mai declară trei spații comerciale dobândite în perioada anilor 2021-2022, valoarea lor totală este de 95 de mii de euro. Soția candidatului a primit în 2022 donație un apartament cu o suprafață de peste 82 de metri pătrați și care ar valora aproape 605 mii de lei. În declarație mai sunt indicate alte trei apartamente de circa 50 de metri pătrați. Două, în valoare peste 278 de mii de lei și peste 219 mii lei, au fost obținute în anul 2003, iar altul, în valoare de peste 39 de mii de euro, a fost dobândit în 2020. Soția deputatul deține din anul 2013 un automobil fabricat în anul 2010 și care ar valora 70 de mii de lei. Familia are și fonduri de investiții la SA „Grawe Carat” în valoare totală de 35 de mii de lei. La fel, mai sunt declarate și cote de participare în două SRL-uri și în într-o societate pe acțiune.

În declarație mai sunt indicate și datorii. Este vorba despre un credit bancar de 500 de mii de lei accesat în 2022 la o dobândă de 8% și care urmează a fi returnat 2037. Alți 500 de mii de lei, dar și 25 de mii de euro împrumutați de la persoane fizice fără dobândă. Se mai indică o sumă de 200 de mii de lei, la fel împrumutată fără dobândă.

În cadrul campaniei, Vasile Bolea a făcut un șir de promisiuni pe care susține că le va realiza dacă ajunge primar al municipiului Chișinău. El a promis majorarea numărului de beneficiari de compensații, dar și sprijin pentru profesioniștii din educație și sănătate. A declarat că va lansa un program amplu de construcții și reparații a infrastructurii municipiului, în acest sens fiind necesar un plan clar de dezvoltare urbană pentru Chișinău. De asemenea, candidatul a mai spus că spitalele municipale trebuie modernizate, iar personalul medical trebuie să primească compensații.

Conform tragerilor la sorți, Vasile Bolea de la Partidul politic Renaștere urmează să fie cu numărul 14 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.