Valeriu Ostalep: Politicienii de la Chișinău au picat testul la responsabilitate

Începând cu ianuarie 2020 și până în prezent, toate persoanele de la conducerea Republicii Moldova, indiferent de funcții, au picat testele de responsabilitate și de atitudine, pentru că nu au fost capabile să gestioneze pandemia COVID-19. O declarație în acest sens a făcut Valeriu Ostalep, expert în domeniul relațiilor internaționale și securității, ex-viceminstru de externe, la dezbaterea publică cu tema „Coexistenţa"„războiului" sau „diplomaţia" vaccinurilor în lume? Impactulasupra Moldovei", organiyată de Agenţia IPN.  

Ostalep a subliniat că încă în octombrie anul trecut era posibilă comandarea vaccinurilor anti-COVID-19, „dar acest lucru s-a realizat mai târziu, iar de vină ar fi în special ex-premierul Ion Chicu și socialiștii. O funcție politică înseamnă drepturi, dar și îndeplinirea anumitor obligații. Uitați-vă ce a făcut în privința vaccinării Israelul și țările din UE care au aceeași suprafață ca și Republica Moldova. Poate că aceste state sunt mai dezvoltate economic ca Republica Moldova, dar sunt și acolo oameni și politicieni, însă ei au alte priorități – au lăsat la o parte alegerile prezidențiale și discuțiile inutile și au pus în prim-plan lupta cu pandemia COVID-19 și vaccinarea împotriva noului coronavirus”, a exemplificat ex-ministrul de externe.

Valeriu Ostalep a menționat că nu există niciun raport al guvernului de la Chișinău care ar spune ce a făcut de facto în lupta cu pandemia. „Autoritățile din Republica Moldova așteaptă cu mâna întinsă cine o să le doneze vaccinuri, deși ar trebui să poarte dialog cu toate statele, inclusiv pentru achiziționarea serurilor anti-COVID-19”, a relevat ex-ministrul de externe.  

„Circa 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova dețin și cetățenia României și mulți dintre ei nu sunt în țară și se vaccinează în alte state din Europa. Sunt  deputați care nu se sfiesc să spună că merg în România să se vaccineze. Salut inițiativa prin care pot fi vaccinați în România toți cetățenii Republicii Moldova, dar acest pas nu scade din responsabilitatea unor politicieni moldoveni. Pe timp de pandemie, Serviciul de Informații și Securitate parcă nici nu a existat în Republica Moldova. Republica Moldova a picat acest test de responsabilitate și ca organe de drept, și ca societate și a demonstrat că este incapabilă să gestioneze pandemia COVID-19”, a opinat Valeriu Ostalep.

Dezbaterea publică „Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei” este ediția a 181-a din „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de Agenția de presă IPN, cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.