Valeriu Ghilețchi: Efectele nevotării modificării Constituției sunt negative pe plan intern și internațional

Efectele nevotării modificării Constituției, prin introducerea sintagmei „integrare europeană” sunt negative atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. De această părere este vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, deputat al Grupului parlamentar Popular European, participant la dezbaterile publice cu tema: „Integrarea europeană în Constituție și în viață”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Prin nevotarea acestei inițiative s-a aprofundat și mai mult divizarea forțelor pro-europene, fapt ce constituie un avantaj pentru Partidul Socialiștilor. Potrivit lui, este absolut greșit să votezi sau nu prin perspectiva celor care se află la guvernare și aceasta este una dintre cele mai marile greșeli care pot fi comise în politică, pentru că atunci când te gândești la interesele țării, trebuie să depășești acest aspect.

Parlamentarul susține că a ascultat cu atenție argumentele colegilor din legislativ care nu au votat pentru modificarea Constituției și s-a convins încă o dată că niciunul unul dintre ele nu rezistă, pentru că ele sunt doar scuze și pretexte. „Și nu că ele nu ar avea greutatea sau că nu ar fi valide pe alocuri, însă PLDM și PL, atunci când au decis să treacă în opoziție, au făcut acea precizare importantă, menționând că vor vota în Parlament orice proiecte de lege ce ține de implementarea Acordului de Asociere cu UE, orice proiect care va susține integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus el.

„După mine proiectul de modificare a Constituției se încadra perfect în același context. Faptul că astăzi integrarea europeană, din punct de vedere practic, pe alocuri trenează, sunt anumite eșecuri, aceasta nu poate servi drept scuză, drept argument de a nu vota. Noi avem un Acord de Asociere, avem mai multe acte, dar dacă am fi votat în Constituție, cu siguranță că votarea acestei sintagme nu ne-ar fi împiedicat cu nimic să mergem mai departe cu implementarea Acordului de Asociere. Atunci când aceste lucruri se pun cap în cap, este absolut o abordare greșită”, opiniază deputatul.

Valeriu Ghilețchi a declarat că în acest caz nu era vorba despre vreun pachet de legi care prevăd finanțări, numiri în funcții, ci era vorba despre o idee. Potrivit lui, oamenii apreciază victoriile, nu înfrângerile, care dezbină și istoria înregistrează faptele, nu scuzele. „Nu s-a propus introducerea în Constituție a integrării europene de tip PDM sau PPEM. S-a propus introducerea în Constituție a unei valori, în preambulul Constituției”.

Deputatul a menționat că Grupul parlamentar Popular European din start a spus că vrea să voteze la pachet modificarea Constituției – sintagma vectorului european, dar și modificarea articolului 13 cu privire la limba de stat, însă colegii democrați au decis altfel. Însă nici chiar nevotarea articolului 13, în opinia sa, nu poate fi folosită drept argument pentru a nu vota integrarea europeană. Acesta a mai spus că PPEM rămâne deschis să voteze și articolul 13, fapt pe care și-l doresc PL și PLDM.

Vicepreședintele Parlamentului a menționat că inițiativa de modificare a Constituției a urmărit reafirmarea cursului de dezvoltare a țării. În ultimii ani în campaniile electorale s-a mers pledând pentru integrare europeană. Potrivit parlamentarului, ideea integrării europene s-a născut până a veni la guvernare Alianța pentru Integrare Europeană și în toți acești ani societatea a fost în căutarea unei idei care ar putea reprezenta cel mai bine modul de dezvoltare a țării. În opinia sa, inițiativa în sine era necesară și este una benefică pentru societate, chiar dacă astăzi sunt și voci care se opun includerii acestei sintagme în Constituție.

Parlamentarul spune că și în continuare rămâne a fi convins că forțele pro-europene trebuie să susțină includerea acestei sintagme în Constituție. „Regret că nu am atins acel consens care ne-ar fi adus un rezultat bun”, a mai spus deputatul PPEM. Potrivit lui, în Republica Moldova niciodată nu va exista o situație ideală referitor la democrație, stat de drept, integrare europeană – au fost situații mai bune, există speranța că vor fi situații și mai bune în viitor, însă un politician pragmatic, care ține la o idee cu care a venit, trebuie să fie consecvent în ochii alegătorilor, afirmă Valeriu Ghilețchi.

Dezbaterea „Integrarea europeană în Constituție și în viață”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.