Valeria Biagiotti: Apropierea lingvistică facilitează integrarea reciprocă a moldovenilor și italienilor

Relațiile dintre Italia și Republica Moldova sunt speciale, iar în relația dintre cetățenii celor două țări există o condiție care facilitează integrarea reciprocă – apropierea lingvistică. Pentru muți moldoveni Italia este țara în care s-au stabilit persoanele lor dragi. Un exemplu elocvent de integrare este și numărul mare de căsătorii mixte. Declarațiile au fost făcute de către Ambasadoarea Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, în cadrul unui video-interviu pentru IPN.

„Nu aș vrea să generalizez, dar în cazul ambelor țări cred că asistăm la o ușurință, la o facilitate în integrare, datorată, cum spuneam și anterior, apropierii lingvistice. Un exemplu elocvent de integrare este și numărul mare de căsătorii mixte înregistrate între cetățenii din țările noastre. De exemplu, în perioada anilor 2015-2016 în Italia au fost înregistrate 1600 de căsătorii între cetățeni moldoveni și italieni. Această cifră reprezintă peste 70% din numărul total de căsătorii înregistrate de cetățenii moldoveni pe teritoriul Italiei”, a notat Valeria Biagiotti.

În opinia sa, această cifră demonstrează gradul înalt de integrare a popoarelor celor două state, Republica Moldova și Italia, deși nu lipsesc și problemele. Și aici ar fi vorba despre cazurile copiilor disputați între părinți. Iar aceste cazuri necesită o muncă enormă, în special de colaborare între instituțiile celor două țări..

În altă ordine de idei, Ambasadoarea a declarat că este important de a înfrunta provocările cauzate de globalizare și de creșterea fluxurilor de persoane. „Este important să înfruntăm aceste situații într-un mod solidar, dar și coordonat între toate țările, inclusiv în sânul Uniunii Europene”, a menționat Valeria Biagiotti.

Ambasadoarea Italiei a mai spus că, în general, a reușit să stabilească relații excelente cu toți cei cu care a interacționat în exercitarea funcțiilor sale în Moldova. „Trebuie să recunosc că deseori am rămas impresionată de entuziasmul, de profesionalismul cu care interlocutorii mei de la diferite niveluri își exercită funcțiile, chiar dacă trebuie să se confrunte cu anumite dificultăți ce țin de resurse”, a declarat oficiala.

Video-interviul acordat Agenției de presă IPN de către ambasadoarea Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.