Vadim Ceban, care vrea să devină bașcan, autor al denigrărilor poporului găgăuz, ex-angajat SIS

Alexei Serebreanschi, colonel în rezervă SIS, fost șef al spionajului extern, spune că în ultimul timp în mass media tot mai des se vehiculează informații că președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, intenționează să candideze la alegerile din UTA Găgăuzia pentru ocuparea funcției de bașcan, alegeri preconizate pentru primăvara anului 2023. Însă, potrivit lui Serebreanschi, Vadim Ceban este „persoana care conștient tolerează ura interetnică, este coautorul și comanditarul unor acțiuni de intimidare, denigrare și batjocură la adresa găgăuzilor și minorităților naționale din Moldova”.

„Făcând o analiză a activității publice a domnului Ceban din ultima perioadă, se poate observa că acesta deja întreprinde acțiuni de lansare în politică, inclusiv prin efectuarea diferitor vizite în Găgăuzia, cu scop de a-și face PR politic. Puțini însă îi cunosc fața adevărată. Astăzi noi suntem obligați și avem datoria civică pentru a sesiza societatea și în primul rând poporul găgăuz, pentru a-l demasca pe acest pseudo-politician în devenire Vadim Ceban”, a declarat Alexei Serebreanschi într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui, imediat cum a fost numit sef „Moldovagaz”, Vadim Ceban l-a desemnat în calitate de consilier pe Evghenii Cuzmin. „Anul acesta Cuzmin a fost reținut și pus sub învinuire de către procurori în cadrul unui dosar penal intentat pentru comiterea mai multor crime deosebit de grave, despre care eu personal sesizez opinia publică în ultimii doi ani. Anume asupra relației Ceban - Cuzmin și interesul criminal al acestora doresc să atrag atenția publicului în cadrul conferinței mele de presă de astăzi, precum și a poporului găgăuz”, a notat colonelul în rezervă al Serviciului de Informații și Securitate.

„Vadim Ceban și Evghenii Cuzmin se cunosc încă din perioada de când Ceban a deținut funcția de vice-bașcan al Găgăuziei, iar Cuzmin era ofițer SIS responsabil de Găgăuzia. Acest fapt nu este secret, însiși Ceban și Cuzmin anterior au declarat aceasta public. În acea perioadă Cuzmin era plenar implicat în compromiterea și denigrarea publică a găgăuzilor prin intermediul Telegram canalelor și site-urilor anonime de știri false create și gestionate de Cuzmin, utilizând ilegal resursele SIS sub pretextul așa ziselor „operațiuni de influență a mediului electronic””, afirmă Alexei Serebreanschi.

Potrivit lui, foarte multe persoane din Găgăuzia, inclusiv actualul bașcan, au fost supuse unei campanii de denigrare, discreditare, calomnie și intimidare din partea actualului consilier al președinte „Moldovagaz”. „Subliniez că toate aceste persoane au fost supuse intimidării de către fostul ofițer SIS și actualul consilier a lui Vadim Ceban. Prin intermediul Telegram canalelor aceste persoane au fost numite cu injurii, atac la persoană, fabricate și publicate materiale compromițătoare și denigrat poporul găgăuz”, susține ex-angajatul SIS.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.